Svijet
StoryEditor

Klimatske promjene direktna su prijetnja vašoj jutarnjoj šalici kave

04. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Prema novom izvješću, područja pogodna za sadnju kave do 2020. godine bit će bitno smanjena ‘zahvaljujući‘ klimatskim promjenama.

- Situacija je alarmantna. – zaključak je izvješća Coffee Barometer za 2014. godinu, kojeg je izradila skupina organizacija koje se bave okolišem i razvojem, kao što su Oxfam-Novib, Hivos i WWF. Ozbiljne suše, kao one u Brazilu ove godine, više temperature i teške kiše čine sezonu branja kave nepredvidljivom.

Nestalne i nepredvidive temperature i padaline utječu direktno na biljke kave, otežavajući im rast te stvarajući uvjete za pojavu nametnika i biljnih bolesti. Upravo je takva situacija već tri godine u centralnoj Americi i Kolumbiji.

- Ove promjene utječu na prinose i kvalitetu te povećavaju troškove proizvodnje, što vodi do drastičnih smanjenja prihoda proizvođača. Za mnoge manje plantažere, klimatske promjene već su nadmašile njihove sposobnosti da se nose s njima. – kaže dvogodišnje izvješće.

Najugroženija su mala, siromašna gospodarstva koja ovise o usjevu i nemaju drugih sredstava za život.

Povećana potražnja, ugrožena proizvodnja

Prijetnja proizvodnji događa se u vrijeme povećane potrošnje. Svjetska potrošnja raste stabilno za 2.5 posto svake godine, s najbržim tempom na rastućim tržištima istočne Europe i Azije, kao i u zemljama koje su proizvođačice kave. Pretpostavlja se da će dosegnuti 165 milijuna vreća 2020. godine, što bi značilo da se u narednih 5 godina proizvodnja mora povećati za 15 posto.

Ovakav utjecaj klimatskih promjena taj će cilj najvjerojatnije učiniti nemogućim. Brazil, Guatemala, Tanzanija i Vijetnam već osjećaju posljedice klimatskih promjena. U Ugandi će, procjenjuje se, područja pogodna za uzgoj kave u bližoj budućnosti biti drastično smanjena.

Odgovornost industrije

- Industrija mora preuzeti odgovornost i ulagati u procese prilagodbe klimatskim uvjetima te podržavati plantaže kave u svim zemljama proizvođačicama. – kaže Sjoerd Panhuysen, autor Barometera. Top 10 imena industrije kave uključuje imena kao što su Nestlé, Mondelez, DE Master Blenders, Smuckers, Strauss, Starbucks i Tchibo.

19. travanj 2024 11:32