17. veljača 2015.

Klisović: Rusko-hrvatski gospodarski forum ne bavi se politikom, nego gospodarstvom

liderhrt
liderhrt

U Moskvi danas počinje rusko-hrvatski gospodarski forum na kojem će sudjelovati 200-tinjak ruskih i stotinjak hrvatskih gospodarstvenika. Na forum su otputovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik hrvatske Gospodarske komore Luka Burilović, ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Odlazak hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu izazvao je niz reakcija u javnosti. Tako je prošloga tjedna američki veleposlanik u RH Kenneth Merten izjavio kako SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom, što je tada oštro komentirao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Odlazak na forum u Moskvu komentirali su jutros u emisiji U mreži prvog Hrvatskoga radija Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te profesor Vlatko Cvrtila.

Klisović smatra kako odlazak na forum Forum ne bi se trebao toliko kritizirati.

- Taj je gospodarski događaj dugo pripreman kako bi se našlo najbolje vrijeme da se tvrtke okupe i nađu svoj gospodarski interes. Skup je organiziran od dvije gospodarske komore, ne od dvije države, a ministar Vrdoljak se neće susresti s nijednim državnikom. Želimo dati potporu našeg gospodarstva i to ne odstupa od zajedničke europske politike - kaže.

S tim se ne slaže profesor Cvrtila koji naglašava da u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti odgođen.

- Rusija je pod pritiskom, nitko neće gledati sadržaj , nego forum kao takav. Mi smo članica EU i se trebamo ponašati kao takva - kazao je Cvrtila.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko složio se sa američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, ustvrdivši da se u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati.

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Ministar Vrdoljak je istaknuo kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim poteškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti.