Svijet
StoryEditor

Komisija: Porez na dobit treba plaćati tamo gdje je dobit ostvarena!

29. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Europska komisija u četvrtak je predstavila paket mjera kojima želi onemogućiti multinacionalne tvrtke u izbjegavaju plaćanja poreza zloporabom različitih poreznih propisa u državama članicama.

Kako mediji javljaju, Komisija temelji svoj pristup na načelu da porez na dobit treba plaćati tamo gdje je dobit ostvarena.

- Ljudi moraju početi vjerovati da porezna pravila jednako vrijede za sve pojedince i poduzeća. Poduzeća moraju pošteno plaćati svoj dio poreza tamo gdje se njihova gospodarska aktivnost zaista i odvija. Europa može postati globalni predvodnik u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Za to je potrebno koordinirano europsko djelovanje kako bi se izbjegla situacija da se u 28 država članica provodi 28 različitih pristupa, izjavio je potpredsjednik Komisije nadležan za euro Valdis Dombrovskis.

- Svake godine gubimo milijarde eura zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Taj bi se novac mogao iskoristiti za javne usluge, škole i bolnice, ili za otvaranje novih radnih mjesta te gospodarski rast. Zbog toga građani Europe i poduzeća koji pošteno podmiruju svoje obveze na koncu plaćaju više poreze. To je neprihvatljivo i stoga radimo na rješavanju problema. Danas poduzimamo važan korak prema osiguranju ravnopravnih uvjeta za sva poduzeća u cilju pravednog i učinkovitog oporezivanja koje vrijedi za sve građane Europe, kaže povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Prijedlog Komisije uključuje stvaranje crnog popisa trećih država, koje djeluju kao porezne oaze, borbu protiv agresivnih planiranja velikih poduzeća te pobošljanje komunikacije i razmjene informacija među članicama o oporezivanju multinacionalih tvrtki.

Temeljno načelo oporezivanja jest da poduzeća trebaju plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit. U paketu se navode konkretni prijedlozi kako bi se pomoglo državama članicama da se to načelo i primijeni. Komisija predlaže Direktivu o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza s pravno obvezujućim mjerama za rješavanje problema povezanih s nekom od najčešćih metoda izbjegavanja plaćanja poreza. U preporuci o poreznim ugovorima savjetuje se države članice o najboljim načinima kako te ugovore zaštititi od mogućnosti zloporabe u skladu s pravom EU-a.

Prijedlogom se također želi uskladiti europske zakone s poreznim smjernicama koje je prošle godine pripremila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Zemlje OECD-a u listopadu su postigle dogovor o mjerama za ograničavanje smanjivanja porezne osnovice i premještanja dobiti (BEPS). Europski parlament također razrađuje preporuke o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

Povjerenik Moscovici izrazio je nadu da će Europski parlament i države članice, koji odlučuju o zakonskim prijedlozima, brzo prihvatiti predložene mjere.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je borbu protiv poreznih prijevara kao jedan od prioriteta svojeg programa. On je svoj mandat na čelu Komisije započeo u sjeni afere LuxLeaks, kad je otkriveno da su brojne multinacionalne tvrtke osnivale podružnice u Luksemburgu kako bi tamo mogle plaćati minimalne poreze umjesto plaćanja odgovarajućih poreza u onim zemljama gdje su ostvarivale dobit. Na čelu luksemburške vlade u to je vrijeme bio upravo Jean-Claude Juncker.

20. travanj 2024 07:52