Svijet
StoryEditor

Korištenje kreditnih kartica povećava globalni BDP

12. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Moodyjevi analitičari su za Visu napravili studiju o utjecaju elektroničkih plaćanja na globalno gospodarstvo. Povećana uporaba elektroničkog načina plaćanja između 2008. i 2012. godine potaknula je povećanje globalnog BDP -a za 983 milijarde dolara.

Ovo povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda može generirati 1,9 milijuna radnih mjesta diljem svijeta, navodi se u studiji. Studija je provedena u 56 zemalja koje predstavljaju 96 posto globalnog BDP-a u kojima se proučavao rast uporabe kreditnih i debitnih kartica. Studija također navodi kako su kartična plaćanja imala značajnu ulogu u globalnom financijskom oporavku tijekom posljednjih pet godina,jačajući prosječni globalni realan BDP sa 1,6 posto na 1,8 posto.

Upotreba kartica na tržištima u razvoju povećava njihov BDP za 0,8 posto, dok je taj postotak u razvijenim tržištima 0.3 posto. Povećanje korištenja kartičnog plaćanja važno je i za središnje banke koje su oslobođene od osiguranja valute, ali i za vlade jer elektroničko poslovanje povećava transparentnost poslovanja.

U nekim zemljama, kartično plaćanje je značajno povećalo potrošnju, u Kini za 4,89 posto, Čileu za 1,28 posto te u Brazilu za 1,15 posto. U Americi je korištenje kartica dovelo do povećanja BDP-a za 0,3 posto što je dodalo 127 milijardi dolara američkoj ekonomiji.

-Hrvatska nije obuhvaćena posljednjim istraživanjem, ali mogu reći kako smo optimistični i očekujemo daljnji rast bezgotovinskog plaćanja i na hrvatskom tržištu.Stanj je zadovoljvajuće kada se usporedi broj stanovnika i izdanih kartica,kojih prema posljednjim podacima HNB-a ima oko 8,7 milijuna. - izjavila je Gorana Perišić Kranjčec, Visa Country menadžerica za Hrvatsku.

26. travanj 2024 11:01