09. srpanj 2012.

Korištenje solarne energije u Njemačkoj poraslo 50 posto

lider.media
lider.media

Njemačka je postavila još jedan rekord u proizvodnji i potrošnji električne energije iz solarnih izvora, piše croenergo.eu. Budući da je korištenje solarne energije u Njemačkoj poraslo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, nacionalni solarni resursi postigli su 14.7 TWh proizvodnje u prvih šest mjeseci ove godine.

Radi se o zadovoljenju čak 4,5 posto njemačkih energetskih potreba. U prošloj godini, njemački fotonaponski sektor proizveo je 19 Twh električne energije, dok je u prvih šest mjeseci 2011. godine proizvedeno tek 5 Twh. Za ogroman skok u proizvodnji prvenstveno je zaslužna stalna i svakim danom sve veća instalacija fotonaponskih sustava diljem zemlje.

Tako su u samo četiri mjeseca Nijemci instalirali novih 73.756 fotonaponskih sustava diljem zemlje, a novi niču svakog tjedna. Ukupna snaga novih sustava iznosi 2.328 MW. Njemački stambeni i poslovni sektor već sada raspolažu sa 1.2 milijuna aktivnih fotonaponskih elektrana koje su instalirane u proteklih nekoliko godina.U 2012. Njemačka će dostići ukupno 28 GW instalirane snage iz fotonaponskih sustava te i dalje ostati vidljivi predvodnik u razvoju čiste energije. Zahvaljujući Njemačkoj, solarna energija će postati treći obnovljivi izvor energije, a ukoliko i druge zemlje odluče slijediti njemački primjer, ubrzo bi čak mogla i preteći vjetroenergiju i bioplin.