Svijet

Kostarika izgurala 76 dana bez korištenja fosilnih goriva

Kostarika je u razdoblju od lipnja do kolovoza ove godine zabilježila 76 dana u kojima je 100 posto potreba za energijom osigurala kroz obnovljive izore.

Prema novim podacima kostarikanskog Nacionalnog centra za kontrolu energije (CENCE), fosilna goriva su u opskrbi posljednji put korištena 16. lipnja, otkad su potrebe u potpunosti zadovoljene mješavinom hidro, geotermalnih, solarnih i drugih obnovljivih izvora. Najveću količinu energije (80.27 posto) u kolovozu su proizvele hidroelektrane, geotermalni izvori su zaslužni za 12.62 posto, vjetroturbine za 7.1 a solarna energija za 0.01 proizvedene energije.

Kostarika je veličinom mrvicu manja od Hrvatske (51,000  km²), ima populaciju od 4.9 milijuna ljudi, a prošle je godine bez upotrebe naftnih derivata, ugljena ili prirodnog plina izgurala impozantnih 299 dana, ponajviše zahvaljujući obilnim padalinama koje su osigurale snažnu proizvodnju u četiri postojeće hidroelektrane. Tijekom ove godine nacija je energetsku neovisnost od fosilnih goriva zabilježila u ukupno 150 dana.

Komentari