Svijet
StoryEditor

Kreditni plasmani Sberbanke čine trećinu plasmana u Rusiji

06. Travanj 2012.

Ruska banka Sberbank objavila je da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 97,4 milijarde rublji (3,3 milijarde dolara) prema ruskim računovodstvenim standardima, što je za 16 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

U ruskom bankovnom divu, čija je tržišna kapitalizacija od 73 milijarde američkih dolara druga najveća među europskim bankama, nakon one britanskog bankovnog diva HSBC-a, pozitivne rezultate najvećim dijelom pripisuju rastu neto kamatnih prihoda za 26,9 posto, proizišlom iz većeg kreditiranja kako kompanija, tako i građana. Povećanje neto dobiti iskazane prema ruskim računovodstvenim standardima dijelom je ublaženo rastom rezervacija za loše zajmove na godišnjoj razini, na 12 milijardi rublji, s obzirom na snažan rast kreditnog portfelja Sberbanka.

Kreditni plasmani Sberbanke čine približno trećinu ukupnih plasmana u Rusiji, a u toj je ruskoj banci i gotovo polovina ukupnih depozita građana u toj zemlji, što joj uz snažnu potporu države omogućava pristup jeftinom financiranju. Dodatno, ruska banka je izvijestila da je njezina imovina od početka ove godine uvećana za 5,5 posto, na više od 11.000 milijardi rublji. Udio loših zajmova na dan 1. travnja iznosio je 3,34 posto ukupnih zajmova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na 3,36 posto koliko je iznosio na samom početku godine.

Najnoviji tromjesečni rezultati poslovanja koji tržištima služe kao orijentir za rezultate poslovanja ruske banke prema međunarodnim računovodstvenim standardima, kako se doznaje iz izvora, možda su posljednji pred moguću ovomjesečnu prodaju državnog udjela u Sberbanku vrijednog 5,5 milijardi dolara. Prošli mjesec izvori su kazali da bi Sberbank mogao sredinom travnja započeti s prezentacijama za ulagače u sklopu pripreme prodaje dionica na sekundarnom tržištu, što je potez koji naglašava dolazak banke kao značajnog igrača u europsku industriju snažno uzdrmanu financijskom krizom.

24. travanj 2024 00:04