Svijet
StoryEditor

Kriza u eurozoni ‘zarazila‘ i Švicarsku

19. Rujan 2012.

Očekivanja za švicarsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci u rujnu su blago pogoršana, pokazalo je u srijedu izvješće njemačkog Centra za europska ekonomska istraživanja (ZEW), signalizirajući da ni Švicarska nije pošteđena negativnih posljedica krize u eurozoni.

ZEW-ov indeks gospodarskih očekivanja u rujnu je tako smanjen za 1,6 bodova, na minus 34,9 bodova. Odražava očekivanja stručnjaka za financijska tržišta o stanju u švicarskom gospodarstvu u idućih šest mjeseci.Njemački institut izrađuje indeks u suradnji sa švicarskom bankom Credit Suisse.

Anketa je ujedno pokazala da se povećao udio onih koji očekuju da će se situacija u švicarskom gospodarstvu promijeniti u idućih šest mjeseci, s tim da tek 9,3 posto analitičara očekuje poboljšanje a njih čak 44,2 posto pogoršanje, navodi se u priopćenju ZEW-a.

Pogoršane su i ocjene stručnjaka o aktualnom stanju u gospodarstvu, uz pad odgovarajućeg indeksa za 6,4 boda, na 4,6 bodova. Većina anketiranih stručnjaka pritom ocjenjuje da je situacija uobičajena, no u institutu napominju da je smanjen udio onih koji sadašnje gospodarske uvjete ocjenjuju dobrima, i to za 6,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec.

U ZEW-u ne daju detaljnija pojašnjenja navedenih pokazatelja ni razloge njihovih promjena, no, da ni švicarsko gospodarstvo nije imuno na krizu u eurozoni svjedoče nedavno objavljene prognoze uglednog švicarskog instituta KOF.

Švicarsko gospodarstvo rast će u idućoj godini sporije no što se dosad predviđalo zbog slabijeg izvoza na koji nepovoljno utječe kriza u eurozoni, objavio je prošli tjedan zueriški ekonomski institut. Stručnjaci koje je anketirao snizili su procjenu rasta za iduću godinu s 1,5 posto, prognoziranih u prošlomjesečnom izvješću, na 1,3 posto, a neznatno je snižena i procjena za ovu godinu, s jedan na 0,9 posto.

Izvoz bi u idućoj godini trebao porasti 2,6 posto, nasuprot dosada očekivanih 3,2 posto, s obzirom na dužničku krizu u eurozoni koja je glavni trgovinski partner Švicarske. I u ovoj godini trebao bi rasti sporije no što se dosada očekivalo, za 0,4 posto, u odnosu na dosada očekivanih 0,7 posto, objavio je institut KOF.

23. travanj 2024 13:46