Svijet
StoryEditor

Kupnjom CA Indonezija bi došla do svih najvećih europskih gradova

12. Rujan 2013.

Upravo kad smo završili razgovor, Njegovoj Ekselenciji, indonezijskom veleposlaniku Agusu Sardjani zazvonio je mobitel. Nazvao ga je hrvatski poduzetnik s kojim je u roku od pola minute dogovorio sastanak. Ostali smo pomalo zabezeknuti takvom jednostavnošću pokušavajući dočarati situaciju u kojoj hrvatski veleposlanik na poziv nekog poduzetnika skače na sastanak. No indonezijski veleposlanik više je ekonomski ‘odvjetnik’ koji se bavi uglavnom ekonomskim pitanjima nego što obavlja klasične diplomatske dužnosti. Čim je lani otvorio veleposlanstvo u Zagrebu, prvi mu je potez bio dogovoriti susret biznismena iz obiju zemalja.

Brzina kojom se Indonezija probija na svjetskoj ekonomskoj sceni pokazuje da je njegov pristup ne samo ispravan nego i da donosi brze rezultate. S gotovo 250 milijuna stanovnika Indonezija je četvrta najmnogoljudnija zemlja u svijetu i jedna od onih koje od izbijanja globalne financijske krize imaju iznimno visoke stope ekonomskog rasta. U tih pet godina, zaključno s 2012., indonezijski je BDP u prosječku rastao oko šest posto (ove se godine očekuje oko 5,8 posto).

• Prošle ste godine, tek što ste otvorili veleposlanstvo, organizirali susret hrvatskih i indonezijskih biz-nismena u Jakarti. Je li ‘joint venture’ s Orbicom zasad jedini rezultat tih razgovora?

- Gospodin Roglić i njegov Orbico koji ulazi u hrvatsko-indonezijski ‘joint venture’ prva je ‘transakcija’ tog sastanka, ali siguran sam, ne i posljednja. Naime, mogućnost kupnje Croatia Airlinesa za koju je zainteresirana naša Garuda Indonesia upravo je posljedica tog sastanka na kojemu su počeli prvi razgovori o potencijalima te vrste suradnje. Tad sam sa sobom ponio letke Croatia Airlinesa, što je zain-teresiralo Garudine predstavnike. Nadam se pozitivnom ishodu privatizacije.

• Svojedobno ste kao diplomat živjeli i u Beogradu, što znači da dobro poznajete regiju. S obzirom na zanimanje Indonezije i za regiju i za Hrvatsku znači li to da doista vidite perspektivu? I to u vrijeme kad ulagača baš nema na vidiku?

- Kao veleposlaniku zadatak mi je otvarati ne samo diplomatske kanale suradnje nego i ekonomske. Zapravo, gospodarstvo postaje glavni fokus. Znam da odnose između Hrvatske i Indonezije, pa i zemalja bivše države, pamte prema odnosu između Sukarna i Tita. No obje su zemlje danas potpuno drukčije, gospodarski su se odnosi promijenili, globalizacija je nepovratno promijenila i temelje i sred-stva gospodarskog napretka pa mi je cilj promicati novu Indoneziju hrvatskim biznismenima i vidjeti gdje su hrvatski potencijali za indonezijsko tržište.

• Garuda Indonesia jedan je tri potencijalna kupca Croatia Airlinesa. Pretpostavljam da je kupnja hrvatskog prijevoznika samo dio većeg plana?

- Točno. Indonezija je jedna od najvećih ekonomija u regiji, petnaesta u svijetu, članica je grupe G20, stoga je logično da želimo povećati svoju međunarodnu ulogu, učvrstiti ekonomski položaj i ojačati temelje za rast BDP-a, i to želimo ostvariti u Europi. Garuda je jedna od najuspješnijih zrakoplovnih tvrtki u Aziji, no u Europi se zasad koristimo samo amsterdamskom zračnom lukom. Želimo i pristup Londonu, Parizu, Frankfurtu, Milanu, što je ostvarljivo upravo preko Zagreba i Croatia Airlinesa.

>>> Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Lidera

20. travanj 2024 03:12