Svijet
StoryEditor

Lehman Brothers izašao iz stečaja, počinje vraćanje dugova

07. Ožujak 2012.

Nekoć financijski gigant Lehman Brothers od utorka više nije u stečaju i sada je tvrtka u likvidaciji čiji će glavni poslovi idućih godina biti vraćanje duga vjerovnicima i ulagačima.

Nekoć ugledna investicijska banka Lehman Brothers, čiji se kolaps u rujnu 2008. često povezuje s vrhuncem financijske krize, počet će 17. travnja s isplatom svojih vjerovnika za koju očekuje da će doseći ukupno oko 65 milijardi dolara, navodi se u tvrtkinom priopćenju.

Prva tranša isplate vjerovnika, od kojih su mnogi izgubili novac nakon kolapsa prije tri i pol godine, uključivat će iznos od najmanje 10 milijardi dolara, kako je ranije objavio Lehman. Takav potez predstavlja prekretnicu, no ne znači i da je skori kraj Lehmana Brothersa na pomolu. Tvrtka će nastaviti poslovati, u istim središnjicama na Manhattanu gdje je bila i prije stečaja, premda će njezini uredi biti smješteni na manjem broju katova budući da mora rasprodati preostalu imovinu prije nego u konačnici stavi ključ u bravu.

-Između onog što su naši ljudi radili prije i onog što rade danas, ništa se nije promijenilo, kazao je Steven Cohn, zaposlenik tvrtke Alvarez & Marsal, zadužene za restrukturiranje, koji je radio kao blagajnik u Lehmanu od otvaranja stečaja. No, sada je kompanija slobodna poslovati više manje kao i svaka tvrtka koja nije u stečaju, kazao je. Lehman sada primjerice više ne mora tražiti sudsku odluku za svaku prodaju imovine, dodao je.

U Lehmanu je krajem siječnja radilo ukupno 433 ljudi, osjetno manje u usporedbi s 25 tisuća koliko je Lehman zapošljavao prije stečaja dok je na njegovu čelu još bio izvršni direktor Richard Fuld. Nova uprava sada će nadgledati kompaniju nakon izlaska iz stečaja, izvijestili su iz Lehmana.

Izlazak Lehmana iz stečaja događa se u neizvjesnim vremenima za gospodarstvo, s obzirom da su naznake oporavka američkog gospodarstva, praćenog smanjenjem nezaposlenosti, zasjenjene golemim restrukturiranjem grčkog duga i sumornim prognozama za mnoga europska gospodarstva.

Ipak, takva situacija daleko je od gospodarske krize koja je pokosila gospodarstva diljem svijeta u 2008. kada je Lehman Brothers Holdings prije 1.268 dana podnio zahtjev za 639 milijardi dolara ‘teškim‘ stečajem, rekordnim u korporativnoj povijesti. Tvrtkine operacije diljem svijeta propale su dok su ulagači, od najmanjih gradova do najvećih mirovinskih fondova, izgubili novac.

Lehmanova propast uzdrmala je temelje globalnih financijskih tržišta i pridonijela početku velike recesije. Neki od pregovora bili su usredotočeni na plan reorganizacije, dok se nastojalo navesti skupine ulagača, uključujući tvrtke na Wall Streetu kao što su Goldman Sachs i hedge fondove poput Paulson & Co da se dogovore o tome koliko će se platiti svakoj kategoriji vjerovnika.

Na kraju je dogovoreno da se vjerovnicima, ovisno o vrsti njihova duga, isplati iznos od 21 do 28 centi na dolar duga. Potraživanja vjerovnika premašuju 300 milijardi dolara. -Bio je to izuzetno težak i enormno dugotrajan slučaj", kazao je za Reuters Lehmanov glavni odvjetnik Harvey Miller. "Morao sam povećati dozu svoga lijeka za visoki krvni tlak, dodao je.

24. travanj 2024 17:12