Svijet
StoryEditor

Lideri BRICS-a konačno se dogovorili: Svjetskoj banci dolazi konkurencija!

27. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Lideri zemalja skupine BRICS postigli su jučer dogovor o osnivanju razvojne banke koje će biti konkurent zapadnim institucijama, prenosi AFP.

- Gotovo je.Ostvarili smo veliki napredak, a čelnici će uskoro otkriti detalje – rekao je ministar financija Južnoafričke Republike Pravin Gordhan nakon sastanka s koelgama iz Brazila Rusije Indije i Kine.

Banka će se najvjerojatnije fokusirati na financiranje infrastrukture te biti direktan konkurent Svjetskoj banci koja dominira zadnjih 70 godina. Zemlje BRICS-a zajedno čine 25 posto globalnog BDP-a te 40 posto svjetske populacije. Članovi smatraju da se institucije poput Svjetske banke i MMF-a ne mijenjanju dovoljno brzo i u skladu s novim svjedskim poretkom.

Guverner brazilske središte banke također je potvrdio kako je ostvaren značajan napredak u vezi dogovora oko uspostavljanja sustava zamjene valuta čija bi vrijednost u regiji bila 100 milijardi dolara. No, indijski diplomata smirio je tenzije rekavši za AFP kako detalji sigurno neće još neko vrijeme biti poznati, a banka neće biti u funkciji još barem bar godina. U diplomatskim krugovima se nagađa kako bi svaka od zemalja BRIC-a trebala u banku uložiti početni kapital od 10 milijardi dolara. 

Ta inicijativa zemljama BRICS-a omogućit će udruživanje njihovih resursa za infrastrukturna poboljšanja, koja će moći koristiti na dulji rok za kreditiranje tijekom svjetske financijske krize, nešto poput europskih fondova. No, o objavi detalja oko poslovanja banke govorilo se već u nekoliko navrata, zadnji put prije točno godinu dana, no zasigurno će ta financijska institucija koja bi pod sobom imala gotovo pola svjetskog stanovništva biti dobar balans prema zapadnjačkim koji su do sada funkcionirali bez ikakve konkurencije. 

25. travanj 2024 04:26