Svijet
StoryEditor

Loše vijesti za euro

23. Listopad 2012.

Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i jenu zbog straha ulagača od globalnog gospodarskog usporavanja i viših španjolskih troškova zaduživanja.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 0,7 posto i njime se trgovalo po 1,2974 dolara. Nakratko se spustio i na 1,2972 dolara, najnižu razinu od 16. listopada.

Zajednička europska valuta oslabila je i prema jenu, za 0,9 posto, i njome se trgovalo po 103,46 jena. Spustila se tako ispod ranije dosegnute najviše razine u pet i pol mjeseci od 104,59 jena. I dolar je oslabio prema jenu, za 0,19 posto, kliznuvši na 79,79 jena. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca od 80,02 jena.

Troškovi zaduživanja Španjolske porasli su nakon što je međunarodna agencija za rejtinge Moody‘s snizila kreditne rejtinge pet španjolskih regija. Pad cijena dionica na europskim tržištima, izazvan zabrinutostima u vezi s poslovnim rezultatima, također je prigušio potražnju za rizičnim valutama i naštetio euru.

Jedinstvena europska valuta ipak se držala čvrsto unutar uobičajenog raspona od sredine prošlog mjeseca, između 1,28 i 1,3170 dolara.

- Moody‘sovo sniženje rejtinga pet španjolskih regija izazvalo je rast troškova zaduživanja Madrida a zbog načina na koji su tržišta reagirala negativne posljedice trpio je i euro, kazala je Audrey Childe-Freeman, čelnica odjela za valutnu strategiju u tvrtki BMO Capital Markets.

Loša vijest za euro bio je i najnoviji podatak iz Francuske koji svjedoči o najslabijim očekivanjima među čelnicima u tamošnjoj industriji u protekle tri godine.

Za daljnje smjernice ulagači će pomno pratiti nove pokazatelje iz eurozone, poglavito prve procjene indeksa menadžera nabave (PMI) londonskog Markita i njemački Ifo indeks poslovne klime, čija se objava očekuje u srijedu. Japanska valuta i dalje je ranjiva zbog očekivanja ublažavanja monetarne politike na sastanku japanske središnje banke 30. listopada.

05. svibanj 2024 12:23