Svijet
StoryEditor

Ma jel‘ to moguće? Diplomati diljem svijeta u ogromnim dugovima zbog neplaćanja parkinga

24. Rujan 2016.

Službenici UN-a u New Yorku prikupili su 16 milijuna dolara duga neplaćanjem parkinga, a londonski diplomati duguju 10 milijuna funti za prometne prekršaje. The Guardian se pita je li to mala cijena za bavljenje većim problemima ili besramno nepoštenje onih na vlasti?

U travnju su diplomati raznih zemalja Canberri bili dužni više od 500 tisuća australskih dolara (2,7 milijuna kuna). Dug je uglavnom nastao kaznama za neplaćanje parkirališnih karata, ali i prolascima kroz crveno te prebrzu vožnju. Diplomati iz Saudijske Arabije odgovorni su za čak 140 tisuća australskih dolara tog duga.

The Guardian diplomate naziva "pošastima glavnih gradova" od koje se potonji teško mogu zaštititi zbog Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koja im daje diplomatski imunitet, ali i dozvolu za nesankcionirano nemoralno ponašanje. Na lokalnim vlastima je da pokušaju utjerati dugove metodom uvjeravanja, a to, svi već znaju, nije djelotvorno. Međutim, kad ne radi predviđeni mehanizam, proradi domišljatost. Tako je New York 2002. uspio drastično smanjiti dugovanja za kazne odbijajući registrirati vozila s velikim dugovanjima, ali otada su se dugovanja opet povećala.

Istraživanje ekonomista Raymonda Fismana i Edwarda Miguela pokazalo je da je "visina" neplaćenih kazni za parkiranje u New Yorku u korelaciji sa stopom korupcije u zemlji podrijetla diplomata. Japanci, Kanađani, Turci, Šveđani i Britanci uredno su plaćali svoje kazne, dok su najgori neplatiše bili diplomati iz Kuvajta, Egipta i Čada. Kuvajtski diplomati uspjeli su prikupiti čak 246 kazni za parkiranje svaki u periodu od pet godina. Međutim, diplomati iz Rusije i Kine, koji prema ocjeni Transparency Internationala imaju visok stupanj korupcije, pokazali su se veoma poštenima.

19. travanj 2024 14:26