Svijet
StoryEditor

Mađarska viceguvernerka dala ostavku zbog politike novog guvernera

08. Travanj 2013.

Viceguvernerka mađarske središnje banke Julia Kiraly u ponedjeljak je izjavila da je predsjedniku Janosu uputila pismo u kojem od njega traži da je razriješi dužnosti.

Među razlozima ostavke navodi kako je uvjerena da će nove upravljačke prakse u mađarskoj središnjoj banci uništiti ugled koji je banka stekla dugogodišnjim radom u zemlji i inozemstvu, prenosi mađarska agencija MTI.

Upozorila je na sve veću mogućnost donošenja neutemeljenih odluka i takvih za koje ona ne bi željela preuzeti odgovornost kao viceguvernerka i članica Monetarnog vijeća.

Presliku svoga pisma ostavke, kako je kazala, uputila je premijeru Viktoru Orbanu i čelniku odbora za gospodarstvo i IT u mađarskom parlamentu Antalu Roganu.

Najavila je ujedno da će odstupiti s dužnosti 22. travnja, ili s datumom imenovanja novog viceguvernera, odnosno kada ga imenuje predsjednik Ader, prenosi MTI.

Kako prenosi Reuters, Kiraly je kazala da se povlači sa svih dužnosti u središnjoj banci "kako bi signalizirala ozbiljnost situacije" u središnjoj banci nakon što je prošlog mjeseca za guvernera izabran Gyorgy Matolcsy, saveznik premijera Orbana i dotadašnji ministar gospodarstva.

U preslici ostavke koju je poslala novinarima među ostalim navodi da svojim potezom želi iskazati protivljenje novim promjenama koje je uveo guverner Matolcsy, a za koje smatra da će naštetiti središnjoj banci i mađarskom gospodarstvu.

-Donesene su odluke koje neće ozbiljno naštetiti samo središnjoj banci, već i mađarskom gospodarstvu u dugoročnoj perspektivi-

24. travanj 2024 07:17