Svijet
StoryEditor

Mađarska vlada: Želimo štititi interese dužnika, a ne banaka

28. Listopad 2013.

Prijedlog Mađarske udruge banaka nije se pozabavio najtežim problemima dužnika u stranim valutama pa će zato vlada početkom studenog predložiti vlastiti paket mjera, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar gospodarstva za novinsku agenciju MTI.

Mihaly Varga ističe da će vladin prijedlog štititi interese dužnika a ne banaka i utrti put postupnom ukidanju hipotekarnih kredita u stranoj valuti u sljedećih nekoliko godina. Također će voditi računa o tome da dužnici u domaćoj valuti forinti ne budu u lošijoj poziciji nego dužnici u stranim valutama, dodao je.

Glavni tajnik Mađarske udruge banaka Levente Kovacs izjavio je u subotu da je udruženje svoj prijedlog dostavilo vladi u petak, dakle prije roka koji je određen za 1. studenog.

Varga je kazao da je vlada primila pismo udruge, napomenuvši ipak da su banke prethodno trebale početi razgovore s dužnicima.

"Ni riječi o izmjenama ugovora (o kreditima); banke nisu uskladile ugovore s odlukama vrhovnog suda, iako za to nije bilo pravnih prepreka", rekao je.

Varga je ponovio da vlada namjerava postupno ukinuti devizne kredite i pobrinuti se da zajmoprimci s kreditima u forintama ne budu dovedeni u lošiju poziciju od onih s deviznim kreditima.

"Budući da prijedlozi udruženja banaka ne rješavaju ove probleme, vlada će dostaviti parlamentu svoje prijedloge početkom studenog", rekao je.

Ministar je u petak kazao da ministarstvo gospodarstva izrađuje plan prema kojem bi se mjesečne isplate hipotekarnih kredita u stranim valutama od 2014. trebale smanjiti za 15 do 20 posto a krediti u stranim valutama biti u cijelosti ukinuti u iduće tri do pet godina.

Dodao je da bi troškove tog plana trebale podijeliti mađarska država, banke i u manjoj mjeri zajmoprimci.

Po njegovim riječima, ne treba očekivati da će taj plan trenutno i značajno ublažiti teret za zajmoprimace biti jer bi to za posljedicu imalo neodrživo visoke troškove za bankarski sustav.

16. travanj 2024 20:20