Svijet
StoryEditor

Mađarske banke predlažu oprost dijela duga vlasnika deviznih kredita

30. Listopad 2013.

Mađarske banke predložile su otpis dijela duga vlasnika deviznih kredita koji odluče sudjelovati u programu otplate po povlaštenim tečajevima, izvijestili su danas mađarski mediji.

Mađarska udruga banaka predložit će oprost dijela razlike u iznosima prema povlaštenom odnosno prema tržišnom valutnom tečaju, piše danas informativni portal Origo.hu.

Udruga također predlaže da se zajmoprimcima omogući da pristupe programu olakšane otplate dva puta, a ne samo jednom.

Prema programu pokrenutom u svibnju prošle godine, dužnici se mogu odlučiti za prilagodbu rata kredita povlaštenim valutnim tečajevima. Razlika u odnosu na rate utemeljene na tržišnim tečajevima izdvaja se na posebni račun za naknadne rate. Troškove kamata na odvojenom računu ravnopravno dijele banke i država.

Prema važećim odredbama, zajmoprimci mogu pristupiti tom programu na rok od najviše pet godina.

Do kraja srpnja u tom je programu odlučilo sudjelovati oko 39 posto zajmoprimaca s deviznim kreditima, navodi novinska agencija MTI.

Direktorica za komunikacije Mađarske udruge banaka Agnes Suto odbila je komentirati izvješće objavljeno na portalu Origo.hu.

Udruga je prošlog petka dostavila vladi prijedlog o pomoći dužnicima u stranim valutama, no ministar gospodarstva Mihaly Varga rekao je u ponedjeljak da se njime ne rješavaju problemi. Istaknuo je njegove nedostatke, ne navodeći detalje samog plana.

19. travanj 2024 00:35