Svijet
StoryEditor

Mađarskoj ukinute financijske sankcije

23. Lipanj 2012.

Ministri financija zemalja članica Europske unije ukinuli su u petak na sastanku u Luxembourgu financijske sankcije Mađarskoj, kojima je bilo zamrznuto 495 milijuna eura, nakon što je Budimpešta poduzela odgovarajuće mjere za smanjenje proračunskog deficita.

- Vijeće je danas donijelo odluku o ukidanju suspenzije sredstava iz Kohezijsko fonda za Mađarsku. Vijeće je zaključilo da je Mađarska poduzela odgovarajuće mjere za korekciju prevelikog deficita - kaže se u zaključcima ministara financija.Sankcije su uvedene u ožujku zbog toga što Mađarska nije učinila dovoljno na smanjenju proračunskog deficita kako ne bi prelazio dopušteni limit od tri posto.

Vijeće je prihvatilo mišljenje Europske komisije, koja je krajem svibnja preporučila da se Mađarskoj ponovno omogući korištenje gotovo pola milijarde eura zamrznute pomoći za razvoj kao nagraduza smanjenje proračunskog deficita. Europska komisija je krajem svibnja srezala prognozu mađarskog proračunskog deficita za 2013. na 2,7 posto BDP-a. Time je Bruxelles drugi puta od suspenzije pomoći snizio svoju prognozu i sada očekuje da će manjak biti osjetno ispod plafona od 3 posto BDP-a.

Komisija je također kazala da je Mađarska učinila dovoljno da ispuni zacrtanu razinu proračunskog manjka u ovoj godini od 2,5 posto BDP-a. Sankcije EU-a označile su najnižu razinu odnosa između Bruxellesa i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u Europskoj uniji optuživan za jačanje autoritarne vladavine. Odnosi između Bruxellesa i Budimpešte posljednjih tjedana su se poboljšali, čemu je doprinijela i nedavna odluka parlamenta da unese izmjene u snažno kritiziran zakon o središnjoj banci.

24. travanj 2024 17:41