Svijet
StoryEditor

Mali grčki mirovinski fondovi digli svoj glas

07. Ožujak 2012.

Pet malih grčkih mirovinskih fondova usprotivilo se velikom otpisu vrijednosti grčkih državnih obveznica, koji bi trebao spriječiti bankrot države i dobio je zeleno svjetlo nekoliko velikih međunarodnih banaka, objavili su su srijedu grčki mediji.

Pet fondova, koji obuhvaćaju mirovinsku štednju samozaposlenih, novinara i policije, drži oko dvije milijarde eura grčkih državnih obveznica, oko jedan posto ukupne vrijednosti obveznica koje bi trebale biti zamijenjene.

U utorak je pet do šest sličnih fondova u čijem je vlasništvu oko 2,7 milijardi obveznica pristalo na zajmenu kojom bi ukupni grčki dug od više od 350 milijardi eura trebao biti srezan za do 107 milijardi. Još dva fonda koja u vlasništvu drže 1,7 milijardi eura duga donijet će odluku o zamjeni tijekom dana.

Atena je već usvojila zakon kojim će prisiliti tvrdoglave vlasnike obveznica na zamjenu ako većina njih pristane na tu opciju. Banke, osiguravatelji i investicijski fondovi u čijem su vlasništvu obveznice izdane prema grčkom zakonu moraju do četvrtka navečer u devet sati objaviti pristaju li otpisati polovicu duga. Za vlasnike obveznica izdanih prema inozemnim zakonima rok je 11. travnja.

Za obveznice izdane prema grčkom zakonu Atena se nada stopi sudjelovanja od najmanje 75 posto. Ako operacija ne uspije, Grčka bi mogla bankrotirati već 20. ožujka, kada joj dospijeva na naplatu obveznica od 14,4 milijarde eura.

02. svibanj 2024 06:07