Svijet
StoryEditor

Manchester United je najvrjedniji nogometni brend

08. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Cilj godišnje studije The Brand Finance Football 50 jest utvrditi koji od nogometnih klubova čini najjači i najvrjedniji brend. Unatoč još jednoj sezoni bez ‘odličja‘, istraživanje je pokazalo kako se na samom vrhu nalazi Manchester United. Crveni vragovi su prvi prešli granicu od milijarde dolara i tako prestigli Bayern München. Trenutno je brend Manchester Uniteda vrijedan 1,2 milijarde dolara.

Čak ni pobjeda s rezultatom 3-1 protiv Juventusa u finalu Lige prvaka nije zaustavila Barcelonin pad na ovoj ljestvici. Subotnja utakmica je brendu Barcelone donijela dodatnih 28 milijuna dolara pa ukupna vrijednost iznosi 773 milijuna dolara. Međutim, koliko god uspjeha nanizala, Barcelona jednostavno ne uspijeva doseći jednak status kao Real Madrid, čiji je brend za 100 milijuna dolara vrjedniji od Barcinog. Isto vrijedi i za brzorastuće engleske klubove. Manchester City i Chelsea su prvi put prestigli Barcelonu, koja se sada nalazi na šestom mjestu liste Brand Finance Football 50.

Klubovi trebaju zvijezde i u svlačionicama i u izvršnim odborima

- Za golem uspjeh Manchester Uniteda zaslužan je Ed Woodward. Dok je Sir Alex Ferguson razvijao pobjedničku taktiku, Woodward je kapitalizirao rastuću moć Manchester Uniteda kao brenda i tako ustanovio bazu obožavatelja i sponzora diljem svijeta. Ta je činjenica omogućila Manchesteru da, unatoč osrednjim rezultatima u posljednje dvije sezone, i dalje ostane na tronu kada je riječ o vrijednosti brenda – objašnjava CEO Brand Financea, David Haigh.

Sponzori su i više nego voljni povezivati svoje brendove s Manchesterom. Dogovor s Chevroletom klubu donosi gotovo 72 milijuna dolara godišnje. Nike je 2014. odlučio zaključiti dugogodišnje partnerstvo s klubom, ali je odmah uskočio Adidas s desetogodišnjim ugovorom vrijednim 1,1 milijardu dolara, što je još unosnije od ugovora s Nikeom.

Manchester je ove godine dodatno podebljao svoje financijsko stanje zahvaljujući prodaji prava na prijenos utakmica Lige prvaka za sezone 2016./17., 2017./18. i 2018./19. Taj dogovor je samo na području UK-a vrijedan 7,8 milijardi dolara, a na globalnoj razini iznosi oko 14 milijardi dolara. Svaki klub će po sezoni dobiti oko 230 milijuna dolara, zbog čega će njihovi brendovi doživjeti veliki uzlet.

Jedan od takvih klubova je Suthampton, čija vrijednost brenda trenutno iznosi 183 milijuna dolara. On je najbrže rastući nogometni brend, koji je od 2014. godine narastao za čak 89 posto. Situacija pogoduje i West Hamu, koji se prvi put našao u top 20, s vrijednošću brenda u iznosu od 200 milijuna dolara.

Juventus se, unatoč gotovo savršenoj sezoni, nije našao u prvih deset. Međutim, u klubu se događaju promjene. Adidas je zamijenio Nike kao sponzora opreme, što je klubu donijelo više od 210 milijuna dolara, čime je vrijednost Juventusa kao brenda narasla na 350 milijuna dolara. Klub se također oporavio od skandala koji su u proteklom desetljeću obilježili klub.

19. travanj 2024 05:18