Svijet
StoryEditor

Medijska grupa iz Katara novi vlasnik Miramaxa, filmskog studija odgovornog za Pakleni šund i Chicago

04. Ožujak 2016.

Filmski studio Miramax, poznat po filmskim hitovima kao što su "Pakleni šund" i "Chicago", prodan je medijskoj beIN grupi sa sjedištem u katarskoj prijestolnici Dohi, izvijestile su kompanije.

Miramax će pod novim vlasnicima nastaviti poslovati kao samostalna kompanija i televizijski studio, izvijestili su u četvrtak iz medijske grupe beIN, koja upravlja sportskim i filmskim programima u 24 zemlje na Bliskom istoku, sjevernoj Africi, Europi i Sjedinjenim Državama.

"Izuzetno smo uzbuđeni što smo dostigli ključnu točku unutar naše strategije", kazao je Nasser Al-Khelaifi, predsjednik i izvršni direktor beIN Media Groupa. Financijske pojedinosti sporazuma nisu navedene.

Miramaxova filmoteka s više od 700 filmova ima ukupno 68 osvojenih filmskih nagrada Oscar, uključujući filmove "Engleski pacijent", "Zaljubljeni Shakespeare" i "Nema zemlje za starce". 

Kompaniju su 1979. godine utemeljili Harvey i Bob Weinstein da bi je 14 godina kasnije prodali kompaniji Walt Disney za 60 milijuna dolara. Potom je Miramax za više nego 10 puta veću cijenu 2010. godine prodan skupini ulagača na čelu s nekretninskim magnatom Ronom Tutorom, private-equty tvrtkom Colony Capital i Katarskim državnim stabilizacijskim fondom. Kasnije je Tutor svoj udjel prodao Katarcima.

Colony i Katar navodno su najmanje godinu dana pokušavali naći kupca za kompaniju, no nitko od ulagača nije pristao platiti traženu cijenu od milijardu dolara, napominje novinska agencija AFP.

U 2016. godini Miramax je investirao odnosno planira investirati i koproducirati niz naslova, uključujući "Bad Santa 2" i "Beba Bridget Jones", te televizijsku seriju "Od sumraka do zore: serija", utemeljenu na istoimenom filmu.

"Miramax je uspješna filmska i televizijska kompanija, sa snažnim i prepoznatljivim brendom, jedinstvenom filmotekom i industrijskom ekspertizom koji su nadopuna planovima medijske grupe beIN o rastu u svim segmentima industrije zabave i o razvoju proizvodnje novih sadržaja", kazao je čelnik katarske medijske grupe Al-Khelaifi.

20. svibanj 2024 04:13