Svijet
StoryEditor

Mercator do kraja godine otpušta 800 radnika

15. Svibanj 2013.

Slovenski trgovački lanac Mercator je na razini grupe u prva tri mjeseca ove godine poslovao s gubitkom od 8,6 milijuna eura, a prihod od prodaje iznosio je 658,4 milijuna eura, što je za 2,6 posto manje nego u prvom kvartalu lani, izvijestili su danas čelnici Mercatora na konferenciji za novinare.

Direktor Mercatora Toni Balažič kazao je kako je gubitak u skladu s očekivanjima, manji je nego u istom razdoblju lani, a na kraju godine očekuje se pozitivan poslovni rezultat. Nešto bolje rezultata poslovanja Mercator je na razini cijele skupine zabilježio u BiH i Srbiji, a lošije u Sloveniji i Hrvatskoj.

Balažič je najavio da će tvrtka, zbog makroekonomskih okolnosti na tržištima na kojima je prisutna te recesije i pada potrošnje, nastaviti s politikom ušteda i racionalizacija.

- Već smo poduzeli niz mjera štednje, a do kraja ove godine smanjit ćemo broj zaposlenih za 800, uglavnom u administraciji - rekao je i dodao da je uprava troškove uspjela smanjiti više nego što je planirala pa su troškovi poslovanja u prvom kvartalu za pet milijuna eura manji nego u istom razdoblju lani.

Na upit o aktualnom postupku prodaje 53 posto dionica Mercatora, za što su pristigle dvije obvezujuće ponude (Agrokora i financijskog fonda MID Europa Partners), Balažič je rekao da će uprava s vlasnicima u tome konstruktivno surađivati te da želi da odluka bude donesena što prije.

- Samo brza i konačna odluka omogućit će Mercatoru da se ponovo posveti svojoj osnovnoj djelatnosti - kazao je. Upozorio je i da postupci prodaje i reprograma Mercatorova duga teku istodobno te da su povezani i uvjetovani.

- Proces refinanciranja duga odvija se po planu, nadam se da ćemo uskoro doći do rješenja koje bi Mercatoru omogućilo održivo poslovanje - rekao je Balažič.

Po neslužbenim informacijama koje su ovih dana objavili slovenski mediji, Agrokor je u svojoj obvezujućoj ponudi za kupnju 53 posto dionica Mercatora ponudio i preuzimanje Mercatorova duga prema bankama, ali pod uvjetom da s njima prethodno postigne ugovor o reprogramu koji je početkom godine počela Mercatorova uprava.

Balažič je također rekao da realan za Mercator u budućnosti ostaje i privremeno obustavljeni plan racionalizacije poslovanja preko monetizacije, odnosno prodaje vlastitih nekretnina, a nakon čega bi Mercator te objekte uzeo u najam od novih vlasnika. Taj će plan ponovo dobiti na aktualnosti i ekonomskom opravdanju kada se stabilizira Mercatorova vlasnička struktura i kad se promijene makroekonomske okolnosti, ocijenio je.

25. travanj 2024 13:52