Svijet
StoryEditor

Mercator u gubitku od 22 milijuna eura, odluka o prodaji do kraja mjeseca

13. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Grupa Mercator je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila 2,1 milijardi eura čistih prihoda od prodaje što predstavlja 0,7 postotni rast u odnosu na isto razdoblje lani.

Prihodi u Sloveniji su se smanjili za 2 posto, ali je na ostalim tržištima zabilježen rast od 4,4 posto. Smanjene gospodarske aktivnosti u regiji, produbljivanje dužničke krize, pad uvoza i izvoza u Sloveniji te negativna kretanja tečaja u Srbiji imala su značajan negativan utjecaj na poslovanje Mercator Grupe. Mercator stoga bilježi negativan poslovan rezultat od 22 milijuna eura. Uprava provodi racionalizaciju troškova, a navedene mjere rezultirale su s 5 milijuna eura ušteda vidljivih već u trećem kvartalu 2012. Troškovna racionalizacija i dalje je jedan od prioriteta za poboljšanje poslovnih rezultata kompanije.

Puno pažnje posvećuje se obnovi marketinškog miksa pogotovo u Sloveniji. Aktivnosti su usmjerene na osvježenje prodajnih prostora, unaprjeđenje promotivnih aktivnosti i komunikacije s kupcima. Prvi rezultati mjerenja tržišnih udjela već ukazuju na zaustavljanje negativnih trendova

Nastavak ekonomske krize i ponovno recesije u eurozoni za dva uzastopna tromjesečja, povećava nesigurnost na tržištu i dovodi do još racionalnijeg ponašanja potrošača. Na svim tržištima zabilježen je nizak ili negativan gospodarski rast, visoka nezaposlenosti i posljedično pad kupovne moći potrošača. Potrošačke navike u kupnji su sve suzdržanije. Na poslovanje Mercatora u razdoblju 1.- 9. 2012 negativan utjecaj imao je značajan pad uvoza i izvoza u Sloveniji, pad potrošnje u Sloveniji i na drugim tržištima u regiji te više od 8 posto deprecijacije srpskog dinara.

Grupa Mercator je u razdoblju od 1.-9. 2012. ostvarila 2.141.284 tisuća eura prihoda od prodaje što predstavlja 72,2% plana. Prihodi od prodaje u Sloveniji su se u odnosu na prošlu godinu smanjili za 2%, ali je ostvaren rast na ostalim tržištima za 4,4% te rast od 9,7% na stalnim tečajevima. Najveći rast Mercator je ostvario na tržištu Bosne i Hercegovine jer su prihodi od prodaje uvećani za 53,7% kao posljedica preuzimanja djelatnosti društva Drvopromet. Na dan 30.09. 2012. u Mercator Grupi bilo je zaposleno 24.208 djelatnika.

U razvoj maloprodajne mreže Mercator Grupa investirala je 55.976 tisuća eura i ostvarila više od 43 tisuće četvornih metara novih bruto prodajnih površina, od toga veliku većinu kroz poslovne najmove. U sklopu projekta monetizacije nekretnina smo već dobili neobvezujuće ponude od strane zainteresiranih investitora. Trenutno je u tijeku drugi krug pregovora u kojemu bi Mercator trebao dobiti i obvezujuće ponude nakon kojih će uslijediti njihova detaljnija analiza i odluka o nastavku projekta- koja će biti poznata do konca studenog.

24. travanj 2024 07:57