Svijet
StoryEditor

Metro u plusu unatoč nepovoljnom okruženju

31. Srpanj 2012.

Njemački trgovački lanac Metro izvijestio je danas da je zahvaljujući rezanju troškova, snižavanju cijena i ulaganjima u usluge uspio ostvariti 2-postotni rast dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Metro grupa, koja objedinjuje gotovinsku prodaju, supermarkete, robne kuće i trgovine elektroničkom robom, u drugom tromjesečju ostvarila je rast prilagođenog EBIT-a (dobiti prije poreza, taksi i posebnih stavki) za 2,5 posto, na 314 milijuna eura. Analitičari su očekivali u prosjeku pad dobiti za 2 posto, na 300 milijuna eura. Prihodi od prodaje dosegnuli su u tome razdoblju 15,8 milijardi eura.

"Oporavljamo se unatoč nepovoljnom okruženju", kazao je izvršni direktor Metroa, Olaf Koch. Istaknuo je da u kompaniji očekuju ostvarenje više od 120 milijuna eura ušteda putem smanjivanja troškova poslovanja, što je više nego se ranije procjenjivalo.

Metro trenutno snižava cijene proizvoda, posebice u svojem lancu elektroničke robe Media-Saturn, prateći tako konkurentske kompanije koje se bave internet prodajom, poput Amazona. Takva strategija i pad cijena rezultirali su u prvom tromjesečju neočekivanim gubitkom.

Iz kompanije su potvrdili raniju prognozu da će u ovoj godini ostvariti veću prodaju nego lani, koja je bila na razini od 67 milijardi eura, dok bi temeljna dobit mogla ostati na prošlogodišnjih 2,37 milijardi eura.

28. travanj 2024 13:43