Svijet
StoryEditor

‘Mi znamo kakav je rizik povezati se s Moskvom i ne želimo to ponoviti‘

27. Studeni 2013.

Da Narančasta revolucija još nije ispuhana, govori protestni skup koji je jučer ispred zgrade EU parlamenta u Bruxellesu održalo 50-tak ukrajinskih emigranata ogorčenih najnovijim zaokretom predsjednika Viktora Janukoviča od EU-a prema Rusiji.

Pravi bunt i novi val velikih prosvjeda u Ukrajini, a što se reflektiralo i na ukrajinsku dijasporu, izazvala je Janukovičeva odluka da neće potpisati već pripremljen sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om na summitu Treće Istočno partnerstvo koji se u organizaciji Vijeća Europe i Europske komisije održava 28. i 29. studenog u Vilniusu. Uz Vijeće Europe i Europsku komisiju, skupu će prisustvovati i predsjednik EU parlamenta Martin Schultz i nekolicina visokih predstavnika EU-a, a u sklopu razvoja gospodarskog povezivanja sporazumom će se niz trgovinskih povlastica ponuditi istočnoj šestorki koju čine Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldova i Ukrajina, no ova posljednja predomislila se u posljednji trenutak i time iznenadila i EU stranu, ali i osupnula proeuropski nastrojen dio svoje populacije. Natalka Pasternak, predsjednica predstavničkog odbora zajednice Ukrajinaca u Francuskoj, izjavila je da je odustajanje Janukoviča od potpisa sporazuma s EU-om neprihvatljiva odluka za njen narod. 

- Ogorčeni smo odlukom predsjednika Viktora Janukoviča da ne sklapa sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om. On nas je time sve obmanuo i tako se direktno suprotstavlja volji većine Ukrajinaca da se Ukrajina bolje poveže s Europom, jer samo u tome vidimo perspektivu razvoja naše zemlje i boljeg života. Govorili su našoj javnosti u Ukrajini da će potpisati ovaj sporazum s EU-om, a onda iznenada Janukovič kaže da su odabrali suprotnu opciju, onu s Rusijom umjesto s Europom. Janukovič sad namjerava ojačati političke i gospodarske veze s Moskvom. Cilj našeg protesta je da javnosti u Bruxellesu pokažemo da mi podržavamo sadržaj tog sporazuma Ukrajine s EU-om. Iako je i Viktor Juščenko htio Ukrajinu približiti EU-u, tako i mi sad želimo dati do znanja svjetskoj javnosti da ukrajinski narod vidi svoju budućnost u zbližavanju s EU-om. Europa nas je zaboravila proteklih 70 godina i sad je želimo podsjetiti na to i da nas podrži u nastojanjima da joj se približimo. Mi, nažalost, iz 70- godišnjeg iskustva najbolje znamo kakav je to rizik opet se povezati s Moskvom, a to ne želimo da nam se ponovi - zaključila je Natalka Pasternak. Janukovičeva objašnjenja za takav nagli zaokret, po kojima je za Ukrajinu daleko značajnije jačanje gospodarskih i političkih veza s Moskvom, čime bi između ostaloga izgladio dosadašnji plinski rat s Rusijom, Pasternak smatra neprihvaljivom obmanom kojoj je cilj prikriti ostvarenje proruske političke orijentacije kojoj je Janukovič sklon od početka svoje političke karijere i borbe za vlast. Demonstranti su odradili svoje, a vremena da se Janukovič eventualno opet predomisli, odnosno popusti pod pritiscima druge strane, sve je manje.

16. travanj 2024 14:59