Svijet
StoryEditor

Milanović stigao u Australiju, razgovarat će i sa poslovnom zajednicom

08. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Hrvatski premijer Zoran Milanović doputovao je u radni posjet Australiji gdje će se sastati s tamošnjim dužnosnicima i razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom.

Milanoviću program počinje u nedjelju po mjesnom vremenu kada će za njega biti priređen prijem u gradskoj vijećnici Hurtsvillea, južnog predgrađa Sydneyja. U ponedjeljak će razgovarati s predstavnicima poslovne zajednice Novog Južnog Walesa u Sydneyju, održati predavanje na tamošnjem sveučilištu Macquire i posjetiti redakciju hrvatskog programa SBS-a, javne australske radio-televizijske mreže.

U utorak se hrvatsko izaslanstvo, u kojem su i ministar obrane Ante Kotromanović i premijerova supruga, seli u Canberru gdje će Milanović ponovo razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom, sastati se s predsjednicom zastupničkog doma australskog parlamenta Bronwyn Bishop i položiti vijenac na grobnici neznanog vojnika. U srijedu će Milanović razgovarati sa svojim kolegom i domaćinom Tonyjem Abbotom.

Posjet Australiji završava u četvrtak u Melbourneu predavanjem na sveučilištu Monash i sastancima s čelnikom australske oporbe, laburistom Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma australskog parlamentu Johnom Hoggom, nakon čega putuje u službeni posjet Novom Zelandu.

U Australiji prema službenim popisima stanovništva živi oko 120.000 Hrvata, a procjene se kreću između 200.000 i 250.000. Posjet iseljenim Hrvatima tek je jedan od razloga za ovo putovanje, priopćila je hrvatska vlada u najavi posjeta, i objasnila kako su se ostvarenjem najvažnijih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva stekli uvjeti za širenje vanjskopolitičke suradnje na druge kontinente i potencijalno važne gospodarske partnere.

19. travanj 2024 13:42