29. rujan 2014.

Milanović stigao u SAD i započeo turneju po IT kompanijama

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovao je s izaslanstvom u Sjedinjene Američke Države, gdje će boraviti do 4. listopada 2014.

Tom prilikom posjetit će pet vodećih američkih IT kompanija, a u Seattleu će se sastati s hrvatskom zajednicom.

Izaslanstvo službeni dio započinje u Redmondu, u sjedištu Microsofta, gdje će ih primiti Amy Hood, izvršna potpredsjednica tvrtke za financije. Nakon toga u Silicijskoj dolini prvo će ih primiti John Chambers, glavni izvršni direktor Cisca, pa Mark Hurd, glavni izvršni direktor Oraclea, i na kraju generalna direktorica HP-a Meg Whitman. Nakon toga na redu je New York i posjet IBM-u, gdje će im domaćin biti Chuck Prow, globalni generalni direktor za javni sektor. - O temama sastanaka u ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti - kažu u Vladi. Očekuju da će posjet ‘pridonijeti razvoju IT industrije i startupa u Hrvatskoj te da će Hrvatska - sada kao dio zajedničkog tržišta EU - biti prepoznata kao mogući partner američkim IT kompanijama.‘

Inicijativa je nastala u Američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj (AmCham), a s Vladom se program priprema već nekoliko mjeseci. - Ideja je putovanja otvoriti prilike za suradnju. Uobičajeno je da zemlje grade svoju prisutnost na globalnoj poslovnoj sceni posjetima delegacija na najvišoj razini - kaže Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, dodajući da je program prilagođen nositeljima izaslanstva, predsjedniku Vlade i ministrima zdravlja i obrazovanja.

Osim ministara Siniše Varge i Vedrana Mornara u SAD idu Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a, i još nekoliko predstavnika državnih institucija. Iz privatnog sektora idu čelnici lokalnih predstavništva američkih IT korporacija te Ante Mandić (grupa IN2) kao predsjednik IT udruge u HGK te Nikola Dujmović (Span), predsjednik Cisexa. Ključno je pitanje što Hrvatska može dobiti od tog putovanja? - To putovanje ne može odjednom riješiti nijedan hrvatski problem, ali promjene koje bi njime inspirirane mogle uslijediti dugoročno bi nas mogle izvesti na pravi put umjesto lutanja u samostalnom traženju pravih uvjeta. Mogli bismo ponuditi i očekivati dugoročnu stratešku suradnju na obrazovanju, inovacijama i realizaciji važnih projekata - ističe Dujmović.

Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i predsjednik AmChama, smatra da bi bilo dobro da i sve buduće vlade odu barem jednom u dvije godine u takav posjet da se vidi na koji način tehnologija može biti glavni izvozni proizvod.

Prvog dana boravka u SAD-u premijer Milanović posjetio je Gig Harbor, gdje se sastao s gradonačelnicom Jill Gurnesey te predstavnicima grada i hrvatske zajednice.

Na susret s premijerom Milanovićem u Parku braće Skansie, koji je trajao dva sata, došlo je više stotina predstavnika hrvatske zajednice.

- Ponosan sam što vidim zajednicu koja živi jako daleko i koja je iskoristila najbolje od zajednice i političkog sustava zemlje koja to omogućuje, a to su Sjedinjene Američke Države - kazao je Milanović.