Preporučeno Svijet

Mladim znanstvenicima 485 milijuna eura za istraživanja

Europsko istraživačko vijeće (ERC) prošli je tjedan objavilo davanje 325 stipendija mladim znanstvenicima u Europi (Starting Grants) u ukupnom iznosu od 485 milijuna eura, odnosno maksimalno 1,5 milijuna po stipendiji, kako bi mogli istraživati revolucionarne ideje iz različitih područja. Stipendisti tog programa u sklopu ‘Obzora 2020.’ moći će se zahvaljujući tom novcu posvetiti, među ostalim, poboljšanju efikasnosti kemoterapije, razvijanju novih održivih načina proizvodnje hidrogenskoga goriva i boljem upravljanju migracijama i obrani ljudskih prava. Stipendije, jasno, pokrivaju sva područja istraživanja, od fizike i inženjerstva, preko životnih (biologija, botanika, zoologija, mikrobiologija, fiziologija, biokemija i sl.) do društvenih znanosti.

‘Pokretni’ znanstvenici

Stipendije se daju znanstvenicima bilo koje nacionalnosti dok god žive u Europi ili su voljni preseliti se u Europu (ovaj put 42 nacionalnosti koje će boraviti u 23 europske zemlje), a novac će uglavnom ići onamo gdje je najpotrebniji, znanstvenim i istraživačkim institucijama iz Njemačke, Francuske, Nizozemske, Švedske, Ujedinjenoga Kraljevstva, pa čak i Izraela.
Znanstvenici na početku karijere trebaju imati od dvije do sedam godina iskustva od završetka doktorata i rezultate koji pokazuju obećavajuću karijeru. Nadalje, istraživanje mora biti provedeno u javnoj ili privatnoj znanstvenoj organizaciji koja se nalazi na teritoriju EU ili jednoj od povezanih zemalja, a sredstva se daju na razdoblje od maksimalno pet godina. Kako se navodi u priopćenju ERC-a, rezultati i ovaj put pokazuju visoku mobilnost najboljih znanstvenika, s obzirom na to da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Švedskoj i Danskoj više od pola stipendista nije iz zemlje domaćina.

Poticanje znanosti

ERC je agencija Europske unije osnovana 2007. s mandatom poticanja vrhunske znanosti. U skladu s tim, svake godine odabire i financira najbolje kreativne znanstvenike svih nacionalnosti i godina kako bi provodili projekte na teritoriju Europe. Isto tako, ERC ima zadatak privlačiti vrhunske znanstvenike iz cijelog svijeta u EU.

– Ovom novom rundom financiranja ERC će poduprijeti još 325 pametnih mladih umova u oživljavanju njihovih ambicioznih ideja. ERC vjeruje u poticanje mladog talenta, štoviše, dvije trećine novca ide na znanstvenike na početku karijere koji pridonose budućnosti Europe u pogledu znanosti, ali i šire –komentirao je predsjednik organizacije Jean-Pierre Bourguignon.

Komentari