Svijet
StoryEditor

MMF idućeg tjedna šalje izaslanstvo u Ukrajinu

27. Veljača 2014.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas da će idućeg tjedna u Ukrajinu poslati izaslanstvo radi procjene stanja u zemlji s obzirom na zahtjev tamošnjih vlasti za pomoć nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde kazala je danas da MMF i njegovi međunarodni partneri raspravljaju o tome kako pomoći Ukrajini koja je poručila da treba 35 milijardi dolara u iduće dvije godine kako bi uredno servisirala svoje financijske obveze.

MMF-ovo izaslanstvo otputovat će u Kijev kako bi obavilo preliminarne razgovore s tamošnjim vlastima, dodala je Lagarde u danas objavljenom priopćenju.

"To će omogućiti MMF-u da obavi uobičajenu neovisnu tehničku procjenu ekonomske situacije u Ukrajini i da istodobno počne razgovore s vlastima o reformama koje bi mogle činiti osnovu programa", navodi čelnica MMF-a.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice odvojeno je kazao da je prerano da se točno navedu uvjeti koje bi uvjete Ukrajina morala ispuniti kako bi dobila pomoć MMF-a ili koliko je novca MMF spreman dati.

"Općenito bismo mogli reći da očekujemo da će i dalje važiti glavni elementi članka IV", kazao je Rice, aludirajući na MMF-ovu analizu stanja u Ukrajini iz listopada prošle godine.

U toj je analizi MMF zatražio od Ukrajine da povisi cijene plina za domaće potrošače i da uvede fleksibilan tečaj hrivnje, što je tadašnja vlada u Kijevu bila odbila.

Ključno je pitanje hoće li novi ukrajinski politički čelnici biti spremniji provoditi teške ekonomske reforme nego što je bio slučaj s njihovim prethodnicima, napominje Reuters. Rice nije želio odgovoriti na pitanje kako bi politička situacija u Ukrajini mogla utjecati na MMF-ove uvjete.

Izaslanstvo MMF-a predvodit će Nikolay Gueorguiev, zamjenik čelnika MMF-ova odjela za Europu. U određenom trenutku izaslanstvu će se pridružiti i čelnik odjela Reza Moghadam.

20. travanj 2024 15:23