Svijet
StoryEditor

MMF može biti zadovoljan: Srbija mijenja zakon koji ograničava NBS

06. Studeni 2012.

Srbijanski parlament usvojio je u ponedjeljak izmjene zakona o središnjoj banci, koje bi trebale otkloniti kritike Europske unije i MMF-a da zakon ograničava neovisnost banke, prenose srbijanski mediji.

Za predložene izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije glasovao je 131 zastupnik Narodne skupštine od ukupno 250, a 13 je bilo protiv, objavila je Radio-televizija Srbije na svojem portalu. Srbijanska je oporba u raspravi kritizirala predložena rješenja, smatrajući da ona neće otkloniti primjedbe koje su Europska unija i MMF iznijeli prije tri mjeseca, kada su prvi put usvojene izmjene tog zakona.

Nova srbijanska vladajuća koalicija, kojom dominiraju nacionalisti Tomislava Nikolića, postrožila je u kolovozu politički nadzor nad tom institucijom. Srbijanski dužnosnici ističu da više neće biti uplitanja politike u rad središnje banke.

"Razlozi za ove promjene su usklađivanje s europskim zakonima, imajući u vidu strategiju Srbije da uđe u EU", kazala je guvernerka središnje banke Jorgovanka Tabaković, također potpredsjednica Srpske napredne stranke (SNS), kako prenosi France Presse.

19. svibanj 2024 18:19