Svijet
StoryEditor

MMF odobrio odgodu Grčkoj, četiri rate platit će odjednom

05. Lipanj 2015.
Piše:
liderhrt

Grčka vlada zatražila je i dobila odgodu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za otplatu četiri rate duga koje dospijevaju u lipnju, od kojih je prva trebala biti plaćena u petak.

- Iskoristili smo mogućnost koju nam pružaju propisi MMF-a, a što će nam dati više vremena za pregovore, rekao je izvor grčke vlade. Grčke vlasti obavijestile su fond danas da planiraju četiri rate isplatiti odjednom 30. lipnja, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice o svoti od 1,6 milijardi eura.

Atena, koja je u financijskim teškoćama, upravo pregovara sa svojim vjerovnicima - Europskom unijom i MMF-om o isplati zadnje rate zajma u iznosu od 7,2 milijarde eura koja je obustavljena već gotovo godinu dana, a iz tog bi novca podmirivala svoje dugove.

Grčki premijer Aleksis Tsipras razgovarao je o tome u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom no razlike između dviju strana nisu prevladane. Tsipras je rekao da će nastaviti pregovarati idućih dana.

Rata od 300 milijuna eura samo je prva od četiri rate od ukupno 1,6 milijardi eura koje ta zemlja na rubu stečaja mora platiti ovaj mjesec.

19. travanj 2024 02:18