Svijet
StoryEditor

MMF srezao prognozu globalnog rasta za ovu godinu

11. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Međunarodni monetarni fond je smanjio prognozirani globalni ekonomski rast za ovu godinu. Potez je reakcija na ovogodišnje američke gospodarske rezultate.

Trenutna prognoza predviđa rast od 3,3 posto na globalnoj razini, što je 0,2 posto manje od ranijih predviđanja. Međutim, MMF i dalje ostaje pri svojoj prognozi za sljedeću godinu, koja zagovara rast od 3,8 posto, unatoč grčkoj krizi i riziku od izlaska Grčke iz eurozone.

MMF je u travnju objavio da ove godine možemo očekivati rast od 3,1 posto kada je u pitanju američka ekonomija. Međutim, trenutno očekuju rast od 2,5 posto. Američka privreda je prošle godine zabilježila rast od 2,4 posto.

Kina je također u fokusu, budući da kineska burza prolazi kroz nestabilno razdoblje, ali je prognoza ekonomskog rasta od 6,8 posto ostala nepromijenjena. Prognoze za Brazil i Rusiju nisu obećavajuće – MMF predviđa da će brazilska ekonomija izgubiti dodatnih 1,5 posto i tako dublje zaći u recesiju, a Rusiju očekuje sličan scenarij, odnosno ekonomski pad za dodatnih 3,4 posto.

20. travanj 2024 09:32