Svijet
StoryEditor

Modi poziva Ameriku: Dođite u Indiju!

29. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Više od 130 čelnika država proteklog je tjedna posjetilo New York na velikom sastanku Ujedinjenih naroda.

Nitko, međutim, nije doživio prijem dostojan rock zvijezde kao indijski premijer Narendra Modi. Čak 18 tisuća pripadnika indijske dijaspore okupilo se da bi poslušalo njegov govor na Madison Square Gardenu.

- Pridružite mi se u promjeni sudbine Indije. – pozvao je okupljene.

Njegova prava misija počinje danas – mora predstaviti indijski potencijal američkim korporacijama. Dan je započeo doručkom s vodećim tehnološkim liderima, kao što su Googleov Eric Schmidt, Michael Corbat iz tvrtke Citigroup, Kenneth Frazier iz Mercka, Doug Oberhelman iz Caterpillara, Ajay Banga iz MasterCarda i Indra Nooyi iz Pepsicoa.

Nakon toga obavit će pojedinačne sastanke s predstavnicima tvrtki Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, Boeing, James McNerney, IBM, Ginni Rometty te General Electric.

Za kraj leti u Washington, gdje će ga dočekati Obama.

Nakon što je u svibnju osvojio mandat, Modi je započeo sa svojim planom restrukturiranja indijske birokracije kako bi bila prihvatljivija globalnim investicijama. Prošlog je tjedna predstavio kampanju ‘Make it India‘, kojom poziva kompanije iz cijelog svijeta da proizvode u Indiji.

Investitori pokazuju veliko zanimanje za potencijal indijskog ekonomskog rasta.

U drugom kvartalu ove godine Indija bilježi rast od 5,6 posto, a Mumbai Sansex indeks se ove godine povećao za 26 posto. To je najveći kvartalni rast koji je Indija zabilježila u posljednje dvije godine i označava Modijeva postignuća u prvih sto dana obnašanja dužnosti premijera.

Koje su šanse za Hrvatsku?

Hrvatski premijer Milanović također je u službenom posjetu SAD-u, koji će trajati do 4. listopada. Službena delegacija najprije će se u Redmondu sastati s predstavnicima Microsofta, Cisca, Oraclea i HP-a, a nakon toga nastavljaju za New York na sastanak s predstavnikom IBM-a.

Možda je previše pesimistično na prvu pretpostavljati kako će Milanovićeva ekspedicija u SAD završiti jednako kao i sve dosadašnje koje su se iz Hrvatske uputile sa sličnim ciljem, ali, s obzirom da smo u konkurenciji s Indijom, teško je zadržati svaki pokušaj optimizma.

20. travanj 2024 02:50