Svijet
StoryEditor

MOL gradi novu tvornicu butadiena

25. Rujan 2012.

Mađarska naftna i plinska grupa MOL uložit će u iduće tri godine više od 300 milijardi forinti (1,38 milijarde dolara) u poslovanje u matičnoj Mađarskoj, a polovica tog iznosa bit će usmjerena na istraživanja i razvoj polja.

U MOL-u najavljuju i gradnju nove tvornice butadiena, važne industrijske kemikalije koja se koristi u proizvodnji sintetske gume. Vrijednost tog ulaganja navedena je na 30 milijardi forinti.

- Nema nam druge nego prevladati krizu pojačanim rastom, vratiti vodeću poziciju među europskim prerađivačima ubrzanim ulaganjima i istovremenim smanjenjem troškova, kazao je izvršni direktor MOL-a Jozsef Molnar u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Budimpeštanske burze.Pod utjecajem najavljenog ubrzanja ulaganja Molova je dionica danas prijepodne ojačala 0,5 posto, na 18.435 forinti.

- Izvršni odbor ovlastio je upravu da već u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju sklopi ugovore za do 75 posto sredstava predviđenih proračunom za kapitalna ulaganja u idućoj godini, navodi se u priopćenju.

Prošlog je mjeseca MOL najavio da u razdoblju od 2012. do 2014. cilja na kapitalna ulaganja u vrijednosti do dvije milijarde dolara godišnje. Dio tih sredstava bit će uložen u istraživačke i proizvodne projekte u Kurdistanu, Rusiji i Kazahstanu, te u konvencionalne i nekonvencionalne projekte istraživačke traganja za naftom i plinom u matičnoj Mađarskoj i u istraživanje u Hrvatskoj.

Ostatak novca bit će usmjeren na modernizaciju rafinerija u Slovačkoj i Hrvatskoj, te u tvornicu butadiena i razvoj maloprodajne mreže, najavljeno je tada. MOL ima pet rafinerija u regiji, te mrežu od preko 1.600 benzinskih postaja. Njegova podružnica za transport plina upravlja mađarskom mrežom plinovoda.

Iz mađarske kompanije prošlog su mjeseca istaknuli i da su ih slabi izgledi za tržište energije prisilili da zakoče ulaganje u veliki projekt proizvodnje električne energije. Dobit mađarske kompanije pala je u drugom tromjesečju zbog smanjene proizvodnje nafte i ogromnih gubitaka na vrijednosti zaliha.

Mol je u kolovozu objavio da su ga slabi izgledi za tržište energije prisilili da odgodi ulaganje u veliki projekt proizvodnje energije. Riječ je o ulaganju u elektranu u Mađarskoj koju planira graditi sa češkom grupom ČEZ.U odvojenom je priopćenju MOL u ponedjeljak objavio i da je potpisao ugovore povezane s izdanjem 7-godišnjih obveznica u iznosu 500 milijuna dolara, u skladu s najavom s početka rujna.

26. travanj 2024 14:09