02. listopad 2012.

Mol otpušta 700 radnika

lider.media
lider.media

Mol je reorganizirao svoj segment prerade i distribucije, pa očekuje povećanje operativne dobiti u visini od 500 do 550 milijuna dolara. Kako su priopćili iz te kompanije započinju i s procesom zbrinjavanja 700 radnika u Mađarskoj.

Naglašavaju kako kroz tu reformu MOL potvrđuje svoju obvezu da će investirati 1,4 milijarde dolara u iduće 3 godine u Mađarskoj. Navode i da se europske rafinerije, uključujući i njihovu u Mađarskoj, nalaze se u teškoj poziciji. Razlozi teškoća su visoke cijene nafte i energije koje povećavaju troškove poslovanje te smanjene mogućnosti regionalnog izvoza kao rezultat prevelikih kapaciteta europske rafinerijske industrije. Uz to, pada potražnja za gorivom, a u Mađarskoj je ona u protekle četiri godine smanjena za 19 posto.

- Ovi vanjski faktori vide se i u poslovnim rezultatima MOL Grupe, te je tako Grupa zabilježila gubitke od 350 milijuna dolara (70 milijardi forinti) u rafinerijskom poslovanju od druge polovice 2011. - kažu u Molu.Novim programom prerade i distribucije 2012. do 2014. očekuje se povećanje dobiti prije odbitka kamata, poreza, umanjene vrijednosti i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 500 do 550 milijuna dolara do 2014. u odnosu na 2011.- MOL započinje restrukturiranje, pripajanja i promjene u organizaciji rada, i kao rezultat predlaže kolektivno smanjenje broja zaposlenih za 700. MOL je o ovoj inicijativi službeno obavijestio sindikate i relevantne centre za zapošljavanje - navode iz kompanije.