Svijet
StoryEditor

Mol zainteresiran za češkog konkurenta Cepro

12. Rujan 2012.

Mađarski naftni i plinski koncern Mol udvostručit će udio u češkom maloprodajnom tržištu sa sadašnjih 4,3 posto, prenosi u srijedu mađarska agencija MTI pisanje čeških medija.

Trenutno Mol u Češkoj ima 120 benzinskih stanica koje je preuzeo od Pap Oila. Molov udio u češkom tržištu trebao bi u srednjoročnoj perspektivi porasti na najmanje 10 posto, ističe glasnogovornik Molove slovačke podružnice Slovnaft Anton Molnar. Slovnaftov udio u češkom veleprodajnom tržištu iznosi 18 posto.- Grupa Mol priželjkuje uravnoteženiji odnos između 18-postotnog udjela u veleprodajnom tržištu i u onom maloprodajnom - pojašnjava Molnar. Prošle je godine predsjednik uprave Slovnafta Oszkar Vilagi najavio da Mol teži 25-postotnom udjelu u češkom tržištu.

OMV, Agip i Robin Oil proteklih su godina signalizirali da će smanjiti prisutnost u Češkoj, piše češki gospodarski list ‘E15‘. Ruski Lukoil namjerava je pak pojačati.Po riječima glasnogovornika Slovnafta, Mol je zainteresiran za češkog konkurenta Cepro. U posljednje se vrijeme u krugovima češke vlade u više navrata govorilo o mogućoj prodaji Ceproa, dodaje Molnar. Mađarska grupa planira također novu investiciju u Omanu, u visini 30 milijuna dolara. Već je potpisan ugovor s vladom omanskog sultanata o koncesiji na eksploataciju nalazišta u zapadnom dijelu zemlje čiji kapacitet navodno iznosi 200 milijuna barela nafte.

18. travanj 2024 17:05