Svijet

Molimo za mir u svijetu podijeljenom pohlepom onih koji traže laku zaradu

Lider/Hina

Osudom modernog ropstva koje je posljedica egoizma i pohlepe, a najraširenije je upravo u ovom, 21. stoljeću, papa Franjo u nedjelju je podijelio svoj prvi uskrsni blagoslov Urbi et Orbi na rimskome trgu sv. Petra.

– Molimo za mir u svijetu podijeljenom pohlepom onih koji traže laku zaradu – rekao je i osudio ‘egoizam trgovaca ljudima i ropstvo koje je najraširenije u ovom 21. stoljeću’. Pozvao je vjernike na molitvu za mir u svim kriznim žarištima, od Bliskog i Dalekog istoka do Afrike, te protiv nasilja zbog prometa drogom. Pozvao je na zaštitu prirode i prirodnih rezervi. 

– Poruka Uskrsa jest da vjera može pomoći ljudima da preobraze svoj život tako da pustinji u svojem srcu dopuste da procvate – rekao je papa. Papa je pozvao na molitvu da Izrael i Palestinci obnove pregovore i da ‘prestane sukob koji već predugo traje’. Pozvao je na mir u Iraku, Maliju i Nigeriji, poželio da mir nađu i DR Kongo i Srednjoafrička Republika.

Pozvao je vjernike na molitvu za ‘ljubljenu Siriju’, te na prevladavanje tenzija na odnedavna zavrelom korejskom poluotoku, ‘da nadiđu razlike i da sazrije duh pomirenja’. Iako je bilo najavljeno da papa Franjo poželi sretan Uskrs vjernicima, kojih je na trgu sv. Petra po procjenama bilo više od 200 tisuća, povukao se nakon udijeljenog blagoslova.

Komentari