Svijet
StoryEditor

Monti doskočio utajivačima poreza

29. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Italija je u prošloj godini naplatila 12,7 milijardi eura od poreznih neplatiša, što je za 15,5 posto više nego u 2010. godini, izvijestila je talijanska porezna agencija.

Borba protiv poreznih utajivača intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon stupanja premijera Maria Montija u studenom na dužnost i pokretanja niza mjera s ciljem dovođenja ogromnog javnog duga pod kontrolu. Ipak, najveći dio te imovine na koji nije plaćen porez bio je otkriven pod vladom Silvija Berlusconija, koja je pokrenula borbu protiv izbjegavanje plaćanja poreza radi zauzdavanja proračunskog deficita.

Izbjegavanje plaćanja poreza dugogodišnji je problem u Italiji. Procjenjuje se da zbog toga talijanska država godišnje gubi čak 120 milijardi eura prihoda. Ekonomisti smatraju da je to jedno od područja na kojima Italija treba promijeniti pristup kako bi se lakše nosila sa svojom dužničkom krizom.

Porezni inspektori proveli su nekoliko uspješnih inspekcija na otmjenim skijalištima u prosincu te pronašli 42 vozača Ferrarija i drugih luksuznih automobila koji su imali prijavljeno manje od 30 tisuća eura godišnjih prihoda. Talijanska policija također pregledava milanske noćne klubove i barove te rimske trgovine, gdje je manje od polovine računa izdano ispravno.

11. svibanj 2024 04:54