Svijet
StoryEditor

‘Monti je opsjednut spreadovima, a donedavno nitko nije ni čuo za njih‘

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Prepucavanje između sadašnjeg talijanskog premijera Marija Montija i bivšeg premijera Silvija Berlusconija preselilo se na sferu obvezničkog tržišta.

Prema pisanju Business Insidera, Berlusconi je u utorak Montia optužio da je previše koncentriran na spreadove (razlika na prinosu između dvije različite obveznice) na talijanske obveznice dok daleko bitniji ekonomski indikatori tonu.

Naime, Monti je ranije medijima dao izjavu kako želi da razlika između talijanske i njemačke cijene zaduživanja bude 287 baznih bodova. Iako time nije mislio ništa loše, analitičare i javnost iznenadila preciznost kojom je Monti odmjerio spread. Odmah nakon te izjave većina talijanskih medija počela je pisati o tome koliki je zapravo Monti tehnokrat te kako on vodi zemlju samo sa jednim ciljem – smanjenjem cijene zaduženja.

Za razliku od Montija, Berlusconi je odmah prepoznao priliku za napad. U intervjuu za Ansi.it kazao je kako je Monti opsjednut spreadovima.

 -Koncept spreada je smiješan. Bitni su realni ekonomski pokazatelji koji su svi do jednog lošiji nego lani. Spread je izmišljotina i prijevara stvorena da uništi većinu Talijana koji izlaze na izbore, koji vladaju zemljom. Do prije pet godina nitko nije čuo za spread, niti smo se time opterećivali- poručio je životopisni Berlusconi dokazavši još jednom da je njegov populizam neuništv.

Osim prevelikih pogreška u vođenju zemlje, Montiju zamjera germanocentričnu politiku koja je prema njegovim rječima sve indikatore i otjerala u minus Zadatak Marija Montija bio je zadržati dobru poziciju zemlje na obvezničkom tržištu i u eurozoni, međutim izjava kako ‘želi spread od 287 baznih bodova niži od njemačkog‘ poslužila je Berlusconiju za briljantan napad u trenucima kada je cijela talijanska politika u statusu quo.

27. travanj 2024 06:10