Svijet
StoryEditor

Moody‘s nema dobre vijesti za austrijske banke

08. Ožujak 2013.

Izgledi za rejting austrijskih banaka ostaju ‘negativni‘ zbog slabog gospodarskog okruženja, njihovog ograničenog kapaciteta za pokrivanje potencijalnih gubitaka i rasta troškova loših dugova u istočnoj Europi, uključujući Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju i Hrvatsku, priopćila je u petak rejting agencija Moody‘s.

Negativne izglede za austrijske banke Moody‘s drži još od 2009. godine, a daljnje zadržavanje takvih izgleda znači da je vjerojatnije da bi u idućih 12 do 18 mjeseci kreditni rejting 20 tamošnjih banaka mogao biti smanjen nego povećan.

Osim negativnog utjecaja recesije u eurozoni na Austriju, Moody‘s je zabrinut i zbog izloženosti austrijskih banaka u istočnoj i središnjoj Europi.

Tri vodeće austrijske banke - Erste Group, Raiffeisen Bank International (RBI) i UniCredit Bank Austria – suočene su s najvećim izazovima, jer su najviše izložene ponovnom slabljenju gospodarstava u zemljama kao što su Mađarska, Rumunjska, Hrvatska i Slovenija, poručio je Moody‘s.

Erste Group i Bank Austria imaju kod Moody‘sa rejting A3, s negativnim izgledima, dok RBI ima rejting A2, sa stabilnim izgledima.

-Naš stres test pokazuje da većina austrijskih banaka ima ograničene resurse za suočavanje s mogućim značajnim gubicima u središnjoj i istočnoj europskoj regiji, kao i mogućim gubicima na kreditima austrijskim kompanijama- stoji u Moody‘sovoj analizi ‘Izgledi bankarskog sustava: Austrija‘.

I dok rizik od gubitaka na području istočne Europe raste, kapitalni su omjeri austrijskih banaka ispod europskog prosjeka, što znači da se te banke bore da ostanu iznad regulatornih ograničenja u slučaju ‘vrlo nepovoljnog‘ stres testa, poručio je Moody‘s.

-Kapital većine banaka mogao bi biti ozbiljno ugrožen zbog gubitaka po kreditima u slučaju vrlo nepovoljnog scenarija, pa bi tada te banke ispunjavale tek minimalne regulatorne kapitalne zahtjeve- poručio je Moody‘s, dodavši kako visoki troškovi loših dugova ograničavaju sposobnost banaka da povećaju kapitalnu zaštitu kroz zadržavanje dobiti.

Moody‘s očekuje da će problem s lošim kreditima rasti i u ovoj godini, posebice zbog austrijskih tvrtki, ali i kreditnih plasmana u Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

03. svibanj 2024 13:40