Svijet
StoryEditor

Može li paralelna valuta riješiti pitanje Grčke?

04. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Kako financijski problemi Grčke rastu, sve je prisutniji ‘revival‘ ideje o paralelnoj valuti koja bi se koristila istovremeno s eurom. Paralelna valuta bi važila za domaće transakcije, plaće, mirovine i slično, dok bi se euro zadržao u kontekstu stranih transakcija i već postojećih štednji u stranim bankama.

Prema navodima nekih medija, i grčka vlada i Europska centralna banka su ozbiljno pristupile opciji uvođenja paralelne domaće valute. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je također izjavio kako je paralelna valuta, u slučaju da pregovori s ‘trojkom‘ propadnu, jedna od opcija.

U teoriji, uvođenjem domaće valute bi se oslobodio euro, koji bio onda bio korišten za plaćanje vanjskog duga. To znači da bi grčka vlada trebala tiskati velike količine novca u novoj valuti, što bi onda bilo korišteno za, primjerice, isplatu plaća državnim službenicima, a građani bi novu valutu, recimo, mogli koristiti za plaćanje poreza, objašnjava Blomberg.

Analitičari Goldman Sachsa su u veljači navodili primjere Cipra, Crne Gore i Kosova kao hibridnih situacija koje bi se mogle dogoditi i Grčkoj. S njima se slaže i Schauble, koji je također povukao paralelu s Crnom Gorom, koja koristi euro iako nije u Europskoj uniji. Glasnogovornik grčke vlade, Gabriel Sakellaridis, je, pak, 11. svibnja izjavio kako Grčka ne razmatra opciju paralelne valute.

Povijesni primjeri

Thomas Mayer, bivši šef Deutsche Banke, je objasnio kako su se paralelne valute pojavljivale kroz povijest u periodima financijskih kriza. Tako je Kalifornija 2009. platila dug pomoću IOU-a, što je korišteno i u razdoblju Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Podijeljena mišljenja

Neki analitičari su protiv takvog scenarija.

- To nije dobra ideja, nema šanse da se ostvari. Građani će biti sumnjičavi prema novoj valuti i neće je prihvatiti pod istim uvjetima kao što su prihvatili euro. – tvrdi Jacob Funk Kirkegaard s Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju.

24. travanj 2024 13:26