Svijet
StoryEditor

Murdochov tabloid The Sun podržao sve izgledniji ‘Brexit‘

14. Lipanj 2016.

Najtiražniji britanski list, The Sun, u ponedjeljak se pridružio taboru koji zagovara izlazak Velike Britanije iz Europske unije - Brexit.

-  The Sun poziva sve da glasaju za odlazak. Mi sebe moramo osloboditi od diktatorskog Bruxellesa - poručio je tabloid s cirkulacijom od 1.7 milijuna primjeraka u vlasništvu medijskog tajkuna Ruperta Murdocha. 

Posljednje ankete sugeriraju da je Brexit sve izgledniji, uočljivo je da opada broj neodlučenih, a kampanja za izlazak u prosjeku vodi sa šest postotnih bodova.

Ukoliko Britanci na referendumu 23. lipnja odluče napustiti EU, to će imati dalekosežne posljedice za politiku, ekonomiju, obranu, migraciju i diplomaciju u Europskoj uniji. Brojni ekonomisti, uključujući guvernera Središnje banke Engleske, ne dvoje da će Brexit škoditi britanskom gospodarstvu ili da ima potencijal gurnuti EU natrag u recesiju. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jučer je ocijenio da će potencijalni izlazak Britanije iz EU generalno osnažiti protueuropske snage.

- Kao povjesničar, pribojavam se da bi Brexit mogao biti početak uništenja, ne samo EU, već zapadne političke civilizacije u cjelini - rekao je Tusk za njemački list Bild.

 

19. travanj 2024 01:47