Svijet
StoryEditor

Na globalnim će tržištima nestati višak likvidnosti

09. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

- U Europi, ali i na globalnoj razini, 2014. godina bit će u znaku oporavka rasta. Eurozoni će nova godina donijeti ne samo mnoštvo novih propisa u skladu s Baselom III, nego joj se kao nova država članica pridružuje i Latvija. Zbog povlačenja američkoga programa otkupa obveznica na globalnim će tržištima nestati višak likvidnosti.

U prvomu tromjesečju tržišta u nastajanju izvan Europe po trendu će zaostajati za razvijenim tržištima. No, bit će razlika u kretanjima budući da će zemlje sklonije reformama i dalje iskazivati više prinose - tim riječima direktor Raiffeisen istraživanja Raiffeisen Bank International AG-a (RBI) Peter Brezinschek započinje svoju prezentaciju publikacija Global Markets Strategy (Strategija globalnih tržišta) i Central & Eastern European Strategy (Strategija za Srednju i Istočnu Europu) za prvo tromjesečje 2014. godine.

- Tijekom sljedećih dvanaest mjeseci ne predviđamo nikakva značajnija poboljšanja rasta u zemljama BRIC-a zbog pokretanja strukturnih promjena. Vrhunac dinamike globalnoga rasta očekujemo početkom 2015. godine. Stoga bi prognoze BDP-a za ovu godinu trebale biti iznad potencijalnoga rasta. Također se uočava da će doći do smanjenja razlika u rastu unutar eurozone - nastavlja Brezinschek.

Austrija nadilazi ekonomsku sušu Tijekom druge polovine 2012. i u prvoj polovini 2013. godine austrijsko je gospodarstvo uglavnom stajalo na mjestu. U trećemu tromjesečju 2013. godine uslijedio je bojažljiv oporavak gospodarske aktivnosti. Bruto investicije u osnovna sredstva, uz privatnu i javnu potrošnju, prvi su put od početka 2012. godine rastu BDP-a (na tromjesečnoj razini) pridonijele značajnije nego vanjska trgovina, koja je prije toga bila glavni potporni stup rasta. Trend oporavka domaće potražnje, u kombinaciji sa smanjenjem ovisnosti o vanjskoj trgovini, trebao bi karakterizirati dinamiku poslovnoga ciklusa i u tromjesečjima pred nama.

 - I u nadolazećim tromjesečjima očekujemo nastavak oporavka dinamike rasta. Vrhunac zamaha poslovnoga ciklusa mogao bi biti dosegnuti u zimskomu polugodištu 2014. / 2015. godine. Stoga za 2014. godinu predviđamo ubrzanje stope rasta na 1,5 posto s procijenjenih 0,3 posto u 2013. godini, a potom u 2015. godini i na 2,3 posto - pozitivna su Brezinschekova predviđanja procjena rasta u Austriji.

Oporavak u SIE-u različitom brzinom: Srednja Europa preuzima vodstvo u pogledu rasta U odnosu na posljednjih nekoliko godina, gospodarska se situacija znatno promijenila. Dok je od posljednje promjene trenda najsnažnije podatke o rastu iskazivala regija ZND-a, od ljeta 2013. godine zamašnjak gospodarskoga rasta sve se izraženije seli prema Srednjoj Europi (SE). Vodeću ulogu u toj regiji preuzimaju osobito Poljska, Češka i Slovačka. „U SE-u 2014. godine očekujemo rast za približno 2,3 posto, no procjene rasta za regiju ZND-a ostaju prilično suzdržane. Za očekivanjima osobito zaostaju Rusija sa stopom od samo 1,7 posto te Ukrajina s nultim rastom BDP-a. Glavni razlog za to vidimo u izostanku modernizacije naftnog i plinskoga poslovanja. Ali i promicanje proizvodnje visokokvalitetne robe široke potrošnje te preusmjeravanje odljeva kapitala u domaće investicije u trajna dobra još uvijek su nedostatni‘, tako Brezinschek analizira razloge slaba rasta u regiji ZND-a.

Preuzimanje vodstva u rastu od strane Srednje Europe pripisuje dvama čimbenicima: ‘SE ima koristi od snažnih gospodarskih veza s Njemačkom, koja je generator rasta u eurozoni. Pored toga, te su države zahvaljujući niskim jediničnim troškovima radne snage svoju industriju učinile konkurentnijom od uvoza.‘

SAD: Fed započinje s normalizacijom fiskalne politike Nakon svibanjskih spekulacija i ponovnog otkaza u rujnu, definitivno je donesena odluka o povlačenju iz programa otkupa obveznica SAD-a. Središnja banka SAD-a (engl. Federal Reserve, Fed) planira postupno smanjenje programa otkupa državnih obveznica koji će biti okončan u četvrtomu tromjesečju 2014. godine. Ipak, za 2014. godinu planira se povećanje bilance za 450 milijarda USD odnosno 3 posto BDP-a.

 - Još uvijek ozbiljno sumnjamo u Fedove planove normalizacije fiskalne politike. Razlog je u gospodarskomu rastu za 2014. godinu koji će biti znatno snažniji nego prethodne godine. Stopa nezaposlenosti vjerojatno će se i dalje smanjivati, a plaće će posljedično rasti. Već se u četvrtomu tromjesečju 2014. godine očekuje postizanje prethodno utvrđenoga praga nezaposlenosti na razini 6,5 posto. Premda Fed signalizira da neće povećavati kamatne stope sve do druge polovine 2015. godine, očekujemo da će do prvoga povećanja doći već negdje početkom 2015. godine - skeptičan je Brezinschek u pogledu nedavnih izjava Feda.

Globalna tržišta dionica: odnos rizika i zarade i dalje privlačniji od brojnih mogućnosti ulaganja u instrumente s fiksnim prinosom Prinosi na državne obveznice duljega dospijeća u SAD-u i eurozoni vjerojatno će se tijekom godine povećavati zbog ubrzavanja gospodarskoga rasta. Uz izuzetak Rusije i Turske, prinosi na obveznice država SIE-a relativno su niski. Kako prinosi u eurozoni tijekom 2014. godine budu rasli, analitičari očekuju paralelan rast i državnih obveznica SIE-a za približno 50 do 70 baznih bodova u odnosu na kraj 2013. godine.

S obzirom na izglede za realno nisku ili negativnu zaradu na druge sigurne mogućnosti ulaganja u instrumente s fiksnim prinosom, odnos rizika i zarade globalnih dionica čini se uravnotežen, tim više s obzirom na pretpostavke o oživljavanju globalne proizvodnje i izgleda za blago ubrzavanje rasta dobiti za 2014. godinu u cjelini. Iscrpljenje ciklusa povećanja zarade ograničava potencijal za cjenovni rast dionica u SAD-u. Za europske se pak dionice može dati preporuka za kupnju. U Europi pozitivan učinak imaju nastavak stabilizacije rasta, izgledi za povećanje prinosa i spreadova te umjerene cijene i nedostatak visoko profitabilnih alternativnih ulaganja.

U regiji SIE-a analitičari Raiffeisen istraživanja općenito vide mogućnost za porast dioničkih indeksa s nižih razina. Međutim, prognoze pokazatelja uspješnosti po pojedinim tržištima variraju u rasponu od 6 do 13 posto. „U Poljskoj se za 2014. godinu očekuje povećanje dobiti na razini umjerenih 2,5 posto. Procjena omjera cijene i zarade (P/E) u visini 13,0 za 2014. godinu povijesno je gledano umjerena te nešto viša od razine zapadnoeuropskih tržišta. Štoviše, nakon što je poljska vlada objavila više detalja o mirovinskoj reformi, privatni mirovinski fondovi mogli bi brže nego što se očekivalo postati neto prodavatelji poljskih dionica“, pojašnjava Brezinschek niži ponder poljskoga dioničkog indeksa.

 - S porastom za više od 26 posto rumunjski je BET u 2013. godini sasvim očiti najbolji indeks. Političke i gospodarske prilike nude dobre temelje za nadprosječnu uspješnost Bukureštanske burze. Vlada čini što treba i održava proračunsku disciplinu. S fundamentalnoga gledišta, razine cijena rumunjskih dionica i dalje su privlačne unatoč povećanjima. Što se tiče indeksa, omjer P/E za 2014. godinu iznosi 6,5 - nastavlja Brezinschek.

Ciljna vrijednost indeksa ATX: 2.800 bodova do kraja 2014. godine Osjetno poboljšanje makroekonomskih podataka trebalo bi biti glavni pokretač tržišta dionica 2014. godine. I dalje niske razine kamatnih stopa dodatna su podrška dionicama kao rodu imovine. Stefan Maxian, glavni analitičar Raiffeisen Centrobanka (RCB), pojašnjava: ‘U ovakvu tržišnom okruženju predviđamo da bi se ATX do kraja godine mogao popeti na 2.800 bodova.‘ Premda je porast cijena austrijskoga tržišta dionica (rast ATX-a za 6 posto) i nekoliko indeksa u Istočnoj Europi (npr. pad indeksa WIG 20 za 7 posto, porast BUX-a za 2 posto) u 2013. godini zaostao za zapadnoeuropskim tržištima (npr. EuroStoxx porastao za 18 posto), prema mišljenju analitičara RCB-a, daljnje smanjenje nesklonosti riziku i bolji tržišni uvjeti povećavaju privlačnost ulaganja u dionice u regiji. Koeficijent P/E indeksa ATX za 2014. godinu u ovom trenutku iznosi 11,9.

Favoriti u Austriji i SIE-u: Mayr-Melnhof, Uniqa, Immofinanz, Alior Bank, Ciech i CTC-Media Glavni analitičar RCB-a favoritima na domaćemu tržištu smatra Mayr-Melnhof, Uniqu i Immofinanz. Prema Maxianovim riječima, ‘dionicama Mayr-Melnhofa trguje se uz znatan diskont u odnosu na konkurenciju, koji nam se čini malo pretjeran. Osim toga, vjerujemo da su za tu grupaciju nedavne akvizicije pozitivan čimbenik te očekujemo povećanje operativne dobiti (EBIT) za nekih 10 posto na godinu 2014. i 2015.‘ Što se tiče osiguravatelja Uniqa, RCB osobito ističe očekivani porast zarade zbog programa restrukturiranja Uniqa 2.0. Predviđa se da bi dobit prije oporezivanja te grupacije s 205 milijuna eura 2012. godine mogla porasti na 503 milijuna eura 2015. godine zahvaljujući dvama glavnim silnicama: mjerama smanjenja troškova s jedne strane te intenzivnomu korištenju distributivnih kanala Raiffeisenove mreže u Austriji i SIE-u, kao i općenitoj nadoknadi razlika u pogledu proboja na tržišta osiguranja u zemljama SIE-a s druge strane. Kako 2014. godina bude napredovala, dionici Immofinanza mogla bi i dalje pogodovati planirana prodaja rezidencijalnoga segmenta (BUWOG) iz portfelja komercijalnih nekretnina. Štoviše, vrlo je pozitivan učinak na razvoj poslovanja nazočnost u Moskvi, u kojoj ova kompanija ostvaruje visoku zaradu od najamnina.

U Poljskoj analitičari RCB-a 2014. godine računaju na Alior Bank i kemijsku kompaniju Ciech. Cijena dionica Alior Banka smatra se privlačnom nakon uspješne kapitalizacije. Osim toga, može se očekivati i snažan porast kreditiranja te znatno povećanje neto kamatne marže. Što se tiče Ciecha, usredotočenje te kompanije na anorganske kemikalije (natrij te silikate i staklo) koje nisu povezane s naftnim derivatima znači i manju izloženost nepovoljnim trendovima na europskomu tržištu u posljednje vrijeme. Nadalje, u segmentu natrijevih derivata očekuje se porast cijena, a i količine prodaje morale bi se povećati zahvaljujući mjerama za proširenje proizvodnih kapaciteta u Poljskoj. Ruska medijska grupacija CTC Media donekle je propustila snažan porast cijena tih dionica u ljeto 2013. godine pa je očekuje veći zamah u dogledno vrijeme. Glavni pozitivni okidači mogli bi biti bolja dinamika pokazatelja publike i sve veća izloženost internetskom oglašavanju. Prema standardima ovoga sektora, dodatan je poticaj dividendni prinos na razini višoj od 5 posto.

25. travanj 2024 09:00