Svijet
StoryEditor

Na naftnim tržištima prevladao oprez zbog američkog gospodarstva

26. Kolovoz 2013.

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima budući da je među ulagačima prevladao oprez zbog slabijih makrogospodarskih pokazatelja iz SAD-a, koji su potisnuli u drugi plan strah od poremećaja u opskrbi zbog sukoba u Siriji.

U elektronskoj trgovini na londonskom tržištu, koje je danas zatvoreno zbog praznika, cijena barela sirove nafte pala je 50 centi, na 110,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi nižoj cijeni, na 106,13 dolara.

Na tržištima je danas prevladao oprez nakon što su najnoviji američki podaci pokazali pad narudžbi trajnih dobara u srpnju, najveći u gotovo godinu dana. Izvješće je zasjenilo izglede za najveće svjetsko gospodarstvo u prvoj polovini trećeg tromjesečja.

Američka središnja banka uvjetovala je smanjenje poticajnih mjera za gospodarstvo stabilizacijom gospodarskog oporavka i dosadašnji su podaci signalizirali da je SAD na dobrom putu da se obistine procjene o početku smanjenja poticaja već u rujnu. Ti su poticaji dosada podupirali cijene dionica i roba.

Potporu su naftna tržišta crpila iz napetosti u Siriji, koje su eskalirale nakon sumnji u napad kemijskim oružjem.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,25 dolara, što znači da je bila 67 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

20. travanj 2024 06:12