Svijet
StoryEditor

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom

09. Kolovoz 2013.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok ulagači čekaju nove makroekonomske podatke iz Kine, koji će pokazati je li se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva stabilizirao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju i Australiji.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je porastao 1 posto.

Oprezno trgovanje posljedica je nedostatka značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržišta, kao i jučerašnjeg suzdržanog trgovanja na Wall Streetu, gdje su indeksi tek blago porasli, nakon tri dana pada.

Jučer su ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo podaci o rastu kineskog uvoza i izvoza, zbog čega su splasnule bojazni od prevelikog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se nadaju da će i podaci o industrijskoj proizvodnji, koji bi trebali biti objavljeni danas, pokazati da se rast kineskog gospodarstva stabilizirao.

-Investicijska klima nije loša, s obzirom da se gospodarski podaci iz SAD-a i Kine poboljšavaju. Nadam se da će nova izvješća iz Kine poslužiti kao pokretač tržišta- kaže Kang Hyun-gie, analitičar u tvrtki IM Investment & Securities.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom, premda blažim nego proteklih dana, zbog nesigurnosti u vezi smanjenja poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 96,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,70 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3335 na 1,3380 dolara, a u jednom je trenutku, po prvi puta nakon sedam tjedana, provirila i iznad razine od 1,34 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 128,80 na 129,10 jena.

Nakon što je jučer pala za 90-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla za 80 centi, na 104,20 dolara po barelu.

25. travanj 2024 00:51