Svijet
StoryEditor

Na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan

18. Studeni 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u Šangaju i Hong Kongu, nakon što je kineska Komunistička partija najavila ambiciozne reforme koje bi trebale potaknuti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a za toliko su skliznule i cijene dionica u Australiji. U Šangaju i Hong Kongu burzovni su indeksi skočili više od 2 posto, dok su u Singapuru i Južnoj Koreji porasli oko 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,1 posto, nastavljajući uspon od prošloga tjedna.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecao uspon američkih Dow Jones i S&P 500 indeksa na nove rekordne razine u petak, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka voditi labavu monetarnu politiku dulje nego što se očekivalo.

No, najviše je ulagače ohrabrio ambiciozni plan gospodarskih reformi kineske Komunističke partije, objavljen krajem prošloga tjedna nakon sjednice njezina vodstva.

- Predstavljene su brojne mjere za poticanje rasta, koje predstavljaju najveće labavljenje gospodarske politike od 1990.-ih godina. Ako se te reforme uspješno provedu, to će značajno smanjiti rizike od slabljenja kineskog gospodarstva -  navode analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, nakon što je prošloga tjedna oslabio prema euru zbog nagađanja da će Fed voditi labavu monetarnu politiku dulje nego što se mislilo.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3490 dolara, dok je u petak navečer iznosio 1,3495 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće iznad 100 jena, nedaleko 100,43 jena, najviše razine u dva mjeseca.

Tečaj eura prema ‘japancu‘ skliznuo je, pak, sa 135,20 jena, koliko je iznosio u petak navečer, na 135,05 jena.

16. travanj 2024 21:33