Svijet
StoryEditor

Načelo bankovne tajne odlazi u prošlost?

08. Travanj 2013.

Luksemburg je spreman ublažiti kontroverzno načelo bankovne tajne kako bi pomogao u borbi protiv porezne evazije, kazao je ministar financija u intervjuu za jedan njemački list.

Potaknut oštrim kritikama partnera u eurozoni koji Luksemburgu spočitavaju striktno inzistiranje na bankovnoj tajni, ministar Luc Frieden kazao je za nedjeljno izdanje njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga da će razmotriti poteze za podizanje razine transparentnosti.

-Želimo ojačati suradnju sa stranim poreznim vlastima- kazao je.

-Međunarodni trend ide u smjeru automatske razmjene informacija o bankovnim depozitima. Više nismo striktno protiv toga.-

Kao primjer podataka koji bi u okviru izmijenjene politike mogli biti dostavljeni matičnim zemljama naveo je isplate kamata. -Luksemburg ne ovisi o klijentima koji žele uštedjeti na porez-, naglasio je.

Malena kneževina spada među šest zemalja-utemeljiteljica Europske unije a našla se pod povećalom u sklopu zakonodavnih inicijativa koje su pokrenute nakon globalne financijske krize kako bi postavile temelje za transparentnije i odgovornije poslovanje financijskog sektora. Sporna je u prvom redu luksemburška kultura bankovne tajne.

Luksemburška vlada istaknula je da njihov financijski sektor obuhvaća 141 banku iz 26 zemalja i 3.840 investicijskih fondova.

20. travanj 2024 18:38