Svijet
StoryEditor

‘Nadamo se da SAD u potpunosti shvaća lekcije iz prošlosti‘

07. Listopad 2013.

Kina je u ponedjeljak pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi spriječio dužničku krizu i zajamčio sigurnost kineskih ulaganja, prvi put javno reagirajući na političku pat poziciju u SAD-u zbog koje zemlja možda uskoro neće moći uredno servisirati svoje dugove.

Naravno da Kinu, najvećeg kreditora američke vlade, brine razvoj događaja u pogledu fiskalne litice, ustvrdio je pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao u prvoj javnoj reakciji kineske vlade na približavanje krajnjeg roka, 17. listopada, za podizanje limita zaduživanja u SAD-u.

 - SAD savršeno dobro razumije bojazni Kine u pogledu fiskalne litice - kazao je Zhu novinarima u Beijingu, dodajući da su Washington i Peking u bliskom kontaktu vezano za ta pitanja.

 - Tražimo da SAD ozbiljno poduzme korake kako bi pravovremeno, odnosno do 17. listopada, riješili političke probleme oko podizanja limita zaduživanja i spriječili situaciju da SAD ne može uredno vraćati dugove, kako bi se zajamčila sigurnost kineskih ulaganja u SAD-u i globalni gospodarski oporavak - rekao je Zhu.

- To je odgovornost SAD-a - istaknuo je.

Američka vlada ušla je u drugi tjedan blokade zbog nemogućnosti dogovora oko proračuna a kraj takve situacije se ne nazire budući da je pred Kongresom još jedan težak zadatak a to je postizanje dogovora o podizanju limita zaduživanja, za što je krajnji 17. listopada.

 - Nadamo se da SAD u potpunosti shvaća lekcije iz prošlosti - kazao je Zhu, aludirajući na snižavanje vrhunskog američkog ‘AAA‘ rejtinga na ‘AA+‘ kod međunarodne agencije Standard & Poor‘s, zbog slične situacije u 2011.

20. travanj 2024 07:08