Svijet
StoryEditor

Nafta i dalje iznad 115 dolara

05. Rujan 2013.

Cijene barela sirove nafte blago su porasle danas na londonskom tržištu, zadržavši se iznad razine od 115 dolara nakon što je odbor američkog Senata za vanjsku politiku odobrio vremenski ograničenu vojnu akciju u Siriji.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 44 centa, na 115,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 107,8 dolara.

Senatski Odbor za vanjsku politiku izglasao je jučer rezoluciju kojom je odobrio vremenski ograničenu vojnu operaciju u Siriji.

Iako Sirija nije veliki naftni proizvođač, ulagači se pribojavaju da bi vojni udar poremetio opskrbu iz regije u kojoj se proizvodi trećina svjetske nafte.

Zbog vremenskog ograničenja akcije, na 60 dana, uz moguće produljenje za dodatnih 30 dana, analitičari procjenjuju da cijene nafte u Londonu vjerojatno neće oštro rasti, osim ako stanje ne izmakne kontroli a u sukob ne budu uvučeni i ključni proizvođači nafte na Bliskom istoku.

-Smatram da će Bliski istok još neko vrijeme ostati u središtu pozornosti tržišta. Ako polazite od pretpostavke da će Sjedinjene Države napasti, ključno je pitanje i dalje što nakon toga. Hoće li sukob ostati ograničen ili će u njega biti uvučeni i sirijski susjedi?- tumači Ric Spooner iz CMC Marketsa.

Zbivanja oko Sirije potisnula su u drugi plan pitanje smanjene opskrbe iz Libije zbog blokada naoružanih prosvjednika. Proizvodnja u cijeloj regiji Bliskog istoka i Afrike već je smanjena za više od tri milijuna barela dnevno, što odgovara oko 3,5 posto svjetske potražnje.

Libijski izvoz nafte sunovratio se na nešto više od 10 posto kapaciteta a zbog blokade oružanih skupina odvija se preko tri od mogućih devet luka.

-Sirija puni naslovnice, ali tržište zapravo pokreće Libija- naglasio je Olivier Jakob iz Petromatrixa. -Činjenica je da trenutno iz Libije pristiže jako malo nafte- dodao je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 111,55 dolara, što znači da je bila 35 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

25. travanj 2024 02:04