Svijet
StoryEditor

Nagli porast podrške Donaldu Trumpu pokazuje razočaranost građana politikom

27. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Počevši sa niskom razinom podrške objavom kampanje, Donald Trump je masovno podigao popularnost svojom posebnom vrstom politike.

Najnovije istraživanje pokazuje da je podrška za uglednog poduzetnika i multimilijardera narasla na 57% unutar Republikanske stranke, uz 40% onih koji mu se protive. Time je Donald Trump skočio na prvo mjesto po popularnosti unutar svoje stranke, zasjenivši ostale kandidate, uključujući i Johna Ellisa Busha.

No, još uvijek nije stekao potpuno povjerenje općeg američkog naroda. Donalda Trumpa podržava 33 % građana Sjedinjenih Američkih Država što je iznimno velik porast naspram podrške od 16%, koju je imao objavom izlaska u predsjedničku utakmicu u lipnju.

Teško da postoji ijedan američki građanin koji osporava uspjehe Donalda Trumpa u sferi posla. Uzevši u obzir golemo bogatstvo od nekoliko milijardi dolara, teško je zamisliti da je uspješnog biznismena moguće potkupiti. Pored toga, uz desetljeća iskustva u radu s drugim poduzetnicima sakupio je iskustvo na kojemu se može samo zaviditi.

No, usprkos iskustvu i zasluženom bogatstvu, nešto drugo je bilo potrebno za buđenje njegovih birača. Naime, predsjednički kandidat je privukao međunarodnu pozornost ističući rastući problem ilegalne imigracije kroz granicu s Meksikom. Pravi porast popularnosti se dogodio upravo radi tih kontroverznih izjava.

- Šalju nam ljude koji imaju puno problema. Donose drogu. Donose zločin. Oni su silovatelji, izjavio je oštro i bez kolebanja.

Otkazivanje podrške nekih korporacija koje su se nakon tih izjava distancirale, Trumpu su podigle popularnost. S druge strane, događaji poput bijega iz zatvora narko-bossa Joaquina ‘El Chapo‘ Guzmana mnogo izravnije idu u korist predsjedničkog kandidata.

Ne može se znati kako će nastaviti rasti podrška Donaldu Trumpu, ali je očigledno da je pronašao bazu birača kojima su dosadile obične političarske floskule, te traže čovjeka koji kaže što misli, čak i ako će time stvoriti kontroverze, izgubiti poslovne prilike ili biti optužen kao rasist od strane lijevo orijentiranih medija.

Možemo samo zamišljati situaciju u Hrvatskoj kada bi političar imalo gledao Donalda Trumpa kao uzora.

20. travanj 2024 13:18