20. travanj 2013.

Najmanje 71 poginulih, tisuće ozlijeđenih u razornom potresu u Kini

Najmanje je 71 osoba poginula, a 2200 ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 6,6 po Richteru u subotu u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuanu, objavile su tamošnje vlasti.

Potres se dogodio u okrugu Lushanu, u blizini grada Ya‘ana , sa žarištem na dubini od 12 kilometara, priopćila je američka geološka služba. Potres su osjetili stanovnici obližnjih pokrajina i u sečuanskoj prijestolnici Chengduu, natjeravši brojne stanovnike na napuštanje domova.

Službena agencija Xinhua objavila je da je po posljednjim podacima poginula 71 osoba, oko 2200 ih je ozlijeđeno. Predsjednik države Xi Jinping i premijer pozvali su na poduzimanje svih napora u spašavanju žrtava. Li će danas posjetiti pogođeno područje.

Xinhua je javila da je 6000 vojnika poslano u područje kako bi pomogli spasiocima. Najviše je žrtava u okrugu Lushanu, gdje su prekinute vodoopskrbne veze i distribucija električne energije. Fotografije na kineskim društvenim mrežama prikazuje srušene zgrade i okrvavljene ljude kojima se pruža pomoć u improviziranim šatorima ispred mjesne bolnice koja je samo lakše oštećena. U selima najbližim epicentru gotovo sve niske kuće sravnjene su sa zemljom, po snimkama državne televizije.

Obližnji Ya‘an je grad od 1,5 milijuna ljudi i smatra se rodnim mjestom kineske kulture čaja i domom jednog od glavnih kineskih centara za zaštitu divovskih pandi. Pokrajinu Sečuan prije pet godina je pogodio razoran potres magnitude 7,9 u kojem je stradalo 70 tisuća ljudi.